Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Contacte: info@apropebre.cat
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    A Prop Ebre
    • Territori
      • Baix Ebre
        • Aldover
        • Alfara de Carles
        • Benifallet
        • Camarles
        • Deltebre
        • El Perelló
        • L’Aldea
        • L’Ametlla de mar
        • L’Ampolla
        • Paüls
        • Roquetes
        • Tivenys
        • Tortosa
        • Xerta
      • Montsià
        • Alcanar
        • Amposta
        • Freginals
        • Godall
        • La Galera
        • La Sénia
        • Mas de Barberans
        • Masdenverge
        • La Ràpita
        • Sant Jaume d’Enveja
        • Santa Bàrbara
        • Ulldecona
      • Ribera d’Ebre
        • Ascó
        • Benissanet
        • Flix
        • Garcia
        • Ginestar
        • La Palma d’Ebre
        • La Torre de l’Espanyol
        • Miravet
        • Móra d’Ebre
        • Móra la Nova
        • Rasquera
        • Riba-Roja d’Ebre
        • Tivissa
        • Vinebre
      • Terra Alta
        • Arnes
        • Batea
        • Bot
        • Caseres
        • Corbera d’Ebre
        • El Pinell de Brai
        • Gandesa
        • Horta de Sant Joan
        • La Fatarella
        • La Pobla de Massaluca
        • Prat de Comte
        • Vilalba dels Arcs
      • Terres del Sénia
    • Actualitat
      • Política
      • Economia
      • Cultura
      • Societat
      • Esports
      • Entrevistes
    • Opinió
    • Mèdia
    • Pòdcast
      • L’informatiu
      • Converses de Prop
      • Parlem d’Igualtat
    • Captures
    • Al brancal
    A Prop Ebre
    Home»Opinió»Arrelar el canvi
    Opinió

    Arrelar el canvi

    FirmesBy Firmes21/02/20244 Mins Read

    per Maria Ferrer Vidal,  antropòloga especialitzada en agroecologia

    Anar a comprar menjar, de vegades, genera situacions esperpèntiques com per exemple que a mi, que visc a Barcelona, em sigui més fàcil comprar préssecs de la Ribera d’Ebre que a ma mare, que viu a 30 quilòmetres de la comarca. Això, que no té cap mena de sentit, segueix només la lògica del benefici per a uns quants i els sacrificis per la terra, la pagesia i les consumidores.

    Crec que necessitem fer canvis profunds en l’actual model productiu del camp català. Tenim una estructura que no està prioritzant la sobirania alimentària. Ara mateix no podem escollir allò que produïm i com ho produïm ni tenim garantit l’accés a una alimentació adequada i de qualitat. I, tot i que la petita pagesia continua sent qui alimenta el món, cada vegada té menys poder de decisió. Alhora, en els darrers anys hi ha hagut un creixement de l’acaparament de terres i recursos per parts de les grans empreses del sector agroalimentari i això implica que estan obligant la pagesia a produir en les mateixes condicions. Així, tenir cada vegada més terra i produir més sembla ser l’única manera de competir en aquest mercat global que es mou en una lògia d’importacions i exportacions sota un model econòmic basat en els combustibles fòssils que està a punt de col·lapsar. I tot i aquesta necessitat urgent d’un canvi al món agrari, només podem tancar files amb la petita pagesia perquè, qui us penseu que formarà part d’una transició cap a models més justos ecològicament si no és la petita pagesia? En mans de qui quedarà la terra si la deixem morir?

    Però en lloc de tancar files ens estem trobant que hi ha qui planteja un fals dilema: o agricultura o transició ecosocial. Un dilema que posa sobre la taula l’extrema dreta i que va calant a molts sectors de la societat. Fins i tot des de l’esquerra han sorgit veus aquests dies comprant el relat de l’extrema dreta i posicionant-se en contra de la pagesia titllant-la de burgesos i ecocides. Us imagineu algú titllant un rider de burgés perquè té els mitjans de producció o criminalitzant i atacant un taxista perquè la seua feina contamina? Això ha passat amb la pagesia. I aquests discursos han sorgit majoritàriament per part de sectors urbans que no coneixen ni entenen què passa al món rural. No entenen que el món rural, com la pagesia, és divers i això els fa moure entre la criminalització i la condescendència. Tampoc entenen que la feina del pagès va més enllà d’alimentar-nos, ja que fan funcions ecosistèmiques bàsiques i està pal·liant un problema gravíssim com és el desequilibri territorial. Ara mateix les ciutat son forats negres de consum que aspiren població i recursos i generen un desequilibri i unes desigualtats gegants. La pagesia està mantenint aquest món rural i això ho tornarem a recordar d’aquí pocs mesos, quan ens torni a cremar el territori i tornem a aplaudir la gran tasca que fan mentre descansem a 40 graus menjant un tallet de síndria que ha viatjat milers de quilòmetres.

    I perdent-nos amb aquests debats els altres van fent i estem permetent que les institucions posen la catifa vermella als lobbies agroalimentaris amb legislacions cada vegada més laxes i pressionant per més liberalització i més mercat. I dic estem permetent perquè això no va només de les condicions de la pagesia, això ens interpel·la a totes com a consumidores i no som conscients de les conseqüències que té i que pot tenir deixar en mans d’aquestes grans empreses la nostra alimentació.

    S’ha normalitzat una cosa que no hauríem d’haver permés mai, que el bé més bàsic de tots es torni una mercaderia i, el que hem vist que ha passat amb l’oli enguany veurem com passa amb molts altres aliments bàsics si seguim aquest camí. Hi ha moltes accions que se’ns escapen de les mans i d’altres que només depenen de la voluntat política. No pot ser que, tenint la situació que tenim de manca de relleu generacional, les més joves es facin enrere perquè no tenen accés a la terra, així com no pot ser que els serveis públics que depenen d’ajuntaments i generalitat no s’abasteixin amb compra local. Això, juntament amb una renda agrària, una disminució de la burocratització o la creació de supermercats públics haurien de ser propostes de mínims on la Generalitat pot i hauria de començar a treballar. Així com entenem que l’educació, la sanitat i l’accés a l’habitatge han d’estar garantits i no ho podem deixar en mans del lliure mercat, hauríem d’entendre que, un bé tan bàsic com l’alimentació, tampoc ho pot estar.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email Telegram WhatsApp

    1 comentari

    1. Mercè Salvadó i Masdeu on 21/02/2024 1:29 pm

      Magnífica exposició dels fets…!!! Com deturar-ho tot plegat…!? Mirar cap al camp i la gent que en té cura és una opció a tenir en compte ja…!!! Gràcies

    Posts relacionats

    Carles Barrubés: “L’agricultura és una filosofia de vida”

    Carles Barrubés va sentir des de sempre una connexió amb la música. A casa seua tots tocaven algun instrument, i…

    Read More

    Arriba el temps de collir cireres a Paüls

    La població celebra la Festa de la Cirera el proper cap de setmana Text de Laia Viñas i fotografies de…

    Read More

    Les finques custodiades per GEPEC-EdC poden marcar el futur del patrimoni natural

    Read More

    On estan els sediments de la planta del CAT de l’Ampolla?

    Read More

    Querer, la sèrie que no només natros hauríem de veure

    Read More

    Notícies recents

    Al brancal de Sonia Albesa

    Text de Laia Viñas i fotografies de Judit Camacho A Sonia Albesa li van diagnosticar ...
    Al brancal 07-07-2025

    Quin futur li espera al Delta?

    Abacus i la revista ‘Descobrir’ presenten un número especial dedicat al futur del delta de ...
    Delta de l'Ebre 07-07-2025

    Una lluita que traspassa al llenguatge: el bac del Delta

    Al delta de l’Ebre, la paraula bac és sinònim de caiguda, de cop. No se ...
    Captures 04-07-2025
    El més vist

    Una lluita que traspassa al llenguatge: el bac del Delta

    Captures

    El Mestràlia de Campredó canvia de localització per seguir creixent

    Campredó

    Al brancal de Nerea Perales

    Al brancal

    Al brancal de Sonia Albesa

    Al brancal

    Preservar una flor és guardar un instant

    Captures

    Subscriu-te al butlletí

    Rep les últimes notícies

    • QUI SOM
    • CONDICIONS I PRIVACITAT
    • POLÍTICA DE COOKIES

    CONTACTE
    info@apropebre.cat

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    © 2025 Apropebre. Designed by Globals.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar el consentimiento de las cookies
    Utilizamos tecnologías como las cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. Lo hacemos para mejorar la experiencia de navegación y para mostrar anuncios (no) personalizados. El consentimiento a estas tecnologías nos permitirá procesar datos como el comportamiento de navegación o los ID's únicos en este sitio. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.
    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques .
    Preferències
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a la finalitat legítima d'emmagatzemar preferències no sol·licitades per l'abonat o l'usuari.
    Estadístiques
    El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense un requeriment, el compliment voluntari per part del Proveïdor de serveis d'Internet, o els registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només per a aquest propòsit no es pot utilitzar per identificar-te.
    Màrqueting
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb fins de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}
    X