Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Contacte: info@apropebre.cat
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    A Prop Ebre
    • Territori
      • Baix Ebre
        • Aldover
        • Alfara de Carles
        • Benifallet
        • Camarles
        • Deltebre
        • El Perelló
        • L’Aldea
        • L’Ametlla de mar
        • L’Ampolla
        • Paüls
        • Roquetes
        • Tivenys
        • Tortosa
        • Xerta
      • Montsià
        • Alcanar
        • Amposta
        • Freginals
        • Godall
        • La Galera
        • La Sénia
        • Mas de Barberans
        • Masdenverge
        • La Ràpita
        • Sant Jaume d’Enveja
        • Santa Bàrbara
        • Ulldecona
      • Ribera d’Ebre
        • Ascó
        • Benissanet
        • Flix
        • Garcia
        • Ginestar
        • La Palma d’Ebre
        • La Torre de l’Espanyol
        • Miravet
        • Móra d’Ebre
        • Móra la Nova
        • Rasquera
        • Riba-Roja d’Ebre
        • Tivissa
        • Vinebre
      • Terra Alta
        • Arnes
        • Batea
        • Bot
        • Caseres
        • Corbera d’Ebre
        • El Pinell de Brai
        • Gandesa
        • Horta de Sant Joan
        • La Fatarella
        • La Pobla de Massaluca
        • Prat de Comte
        • Vilalba dels Arcs
      • Terres del Sénia
    • Actualitat
      • Política
      • Economia
      • Cultura
      • Societat
      • Esports
      • Entrevistes
    • Opinió
    • Mèdia
    • Pòdcast
      • L’informatiu
      • Converses de Prop
      • Parlem d’Igualtat
    • Captures
    • Al brancal
    A Prop Ebre
    Home»Medi Ambient»Sobirania alimentària com a solució al canvi climàtic
    Medi Ambient Societat

    Sobirania alimentària com a solució al canvi climàtic

    Laia ViñasBy Laia Viñas14/05/20244 Mins Read

    Els pagesos estan convençuts que consumir producte de proximitat és una alternativa al sistema d’importació i exportació actual

    En declaracions a este mitjà, l’apicultora Mercè Albiol de vint-i-cinc anys diu que s’haurà de reinventar i buscar un nou camí professional. Les causes són les temperatures extremes i la sequera. Albiol explica que quan era menuda i acompanyava son pare a recollir la mel de les abelles, era un negoci sense aturador, ben pagat. Ara, vint o deu anys més tard, la producció ha caigut en picat i l’única explicació és el canvi climàtic. Les plantes no florixen quan toca, no hi ha aigua suficient i les calorades de l’estiu ofeguen les abelles. I esta problemàtica només mostra la punta de l’iceberg.

    Als productors de musclos i ostres del delta de l’Ebre, sobretot de la badia dels Alfacs, fa anys que se’ls mor el producte per l’escalfor de l’aigua. Han optat per buscar alternatives de negoci. Potenciaran l’ostra davant del musclo, més resistent, i ja han fet una prova pilot per comprovar si poden plantar macroalgues. Els resultats han estat positius. Sembla que l’emergència climàtica canviarà la manera com conreem i ens alimentem. Cinta Benet, al capdavant de l’empresa tortosina de xocolata C.R.E.O, explicava fa unes setmanes a través de les xarxes socials de l’empresa que els preus del cacau estan pujant degut a l’escassetat de la producció a les plantes africanes, que representen més del 60% de la producció mundial. Juntament amb altres motius, els llargs períodes de sequera fan que les collites siguen cada cop més minses. Per tant, la xocalata va camí de convertir-se en un menjar car, gairebé de luxe.

    En un món interconnectat com el nostre, els fenòmens climàtics o econòmics que passen a l’altra punta del món ens acaben afectant, com s’ha pogut comprovar recentment amb la crisi per la invasió russa a Ucraïna. Quina és la solució? El sector de la pagesia ho té clar: l’alimentació i producció de proximitat. “La sobirania alimentària passar per, com a país, produir els nostres aliments. L’avantatge més clar és el del transport. Si produïm i consumim d’aquí, transportar l’aliment a casa del client serà més eficaç, a banda de l’estalvi i la reducció de la contaminació. Evidentment, el cost de portar cap aquí unes olives que estan al Marroc, a Sudàfrica o a Austràlia, és més elevat i té un major impacte en el medi ambient”, explica Guillermo Llaó Valldepérez, productor d’oli i pagès membre del sindicat Unió de Pagesos. Per a ell, consumir productes que creixen a prop de casa també és sinònim de garantia de qualitat. “Les normes que tenim aquí són molt més ecològiques i sostenibles que en altres parts del món. Aquí se’ns exigeix molt, cosa que no passa en altres països. I en termes de geopolítica, si hi ha algun conflicte o alguna crisi, el que produïxes a prop sempre ho tindràs a mà, no hauràs de dependre d’un altre país”.

    En els últims mesos, les protestes dels pagesos arreu d’Espanya i Catalunya han obert els informatius. Mitjans de comunicació i població general ha parat atenció a les queixes que porten per bandera des de fa anys. Una d’estes reivindicacions té a veure amb l’etiquetatge, perquè, segons Llaó, “batallem molt perquè la gent, quan vagi a comprar, no hagi de buscar a la lletra menuda on s’ha produit allò. Si posés clarament d’on ve, els consumidors podrien triar més clarament si estalviar-se vuit cèntims i comprar de fora o endur-se a casa producte fet a Catalunya. I hi ha vegades que l’etiquetatge és enganyós, perquè s’importa el producte a granel, s’envasa aquí i diuen que és d’aquí”.

    “Natros voldríem que tot el nostre producte se consumís aquí i se valorés. Tenim una gran qualitat, i el que passa és que degut a això hem d’exportar perquè aquí s’acabe important producte més barat. Això passa molt amb la fruita seca, molta ametlla d’aquí marxa a fora i en ve de Califòrnia. La nostra viatja a països que sí que la valoren”, conta el pagès. Per a ell i el seu sector, el futur passa per autoabastir-nos de productes de la terra i replantejar-nos de quina manera comprem i mengem.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email Telegram WhatsApp

    Comments are closed.

    Posts relacionats

    Qui traspassa el coneixement de la pedra seca?

    Celso Pla Cid és un dels voluntaris de la Cooperativa Terram. Va jubilar-se fa uns mesos, convençut que a la…

    Read More

    Les remendadores seran les grans protagonistes de ‘Dones i Mar’ a les Cases d’Alcanar

    La IV jornada festiva i divulgativa se celebrarà de l’11 al 13 de juliol Les cases d’Alcanar ja té a…

    Read More

    Les Terres de l’Ebre se sumen a la Global March to Gaza

    Read More

    Carles Barrubés: “L’agricultura és una filosofia de vida”

    Read More

    Roquetes es prepara per acollir una nova edició de l’Unicorns Pride Ebre

    Read More

    Notícies recents

    Pili Curto explora la intimitat en el seu primer llibre

    Un grapat de lletres per si mai et fan falta (2025, Círculo Rojo) és el ...
    Cultura 16-06-2025

    Qui traspassa el coneixement de la pedra seca?

    Celso Pla Cid és un dels voluntaris de la Cooperativa Terram. Va jubilar-se fa uns ...
    Captures 13-06-2025

    Les remendadores seran les grans protagonistes de 'Dones i Mar' a les Cases d'Alcanar

    La IV jornada festiva i divulgativa se celebrarà de l’11 al 13 de juliol Les ...
    Les Cases d'Alcanar 12-06-2025
    El més vist

    Pili Curto explora la intimitat en el seu primer llibre

    Cultura

    Al brancal de Marina Gil

    Al brancal

    Les Terres de l’Ebre se sumen a la Global March to Gaza

    Amposta

    Qui traspassa el coneixement de la pedra seca?

    Captures

    Bot repassarà la història de la línia de tren de la Val de Zafán en el Cicle Estacions de Primavera

    Bot

    Subscriu-te al butlletí

    Rep les últimes notícies

    • QUI SOM
    • CONDICIONS I PRIVACITAT
    • POLÍTICA DE COOKIES

    CONTACTE
    info@apropebre.cat

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    © 2025 Apropebre. Designed by Globals.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar el consentimiento de las cookies
    Utilizamos tecnologías como las cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. Lo hacemos para mejorar la experiencia de navegación y para mostrar anuncios (no) personalizados. El consentimiento a estas tecnologías nos permitirá procesar datos como el comportamiento de navegación o los ID's únicos en este sitio. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.
    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques .
    Preferències
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a la finalitat legítima d'emmagatzemar preferències no sol·licitades per l'abonat o l'usuari.
    Estadístiques
    El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense un requeriment, el compliment voluntari per part del Proveïdor de serveis d'Internet, o els registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només per a aquest propòsit no es pot utilitzar per identificar-te.
    Màrqueting
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb fins de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}
    X