La iniciativa vol acabar amb l’especulació que envolta la garrofa i que els productors puguen autoorganitzar-se
L’Econau és una associació de productors i productores del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre de garrofa, fruits secs i olives ecològiques. Va nàixer fa just un any “amb la voluntat d’aglutinar tots aquests petits i mitjans productors i sortir de tota l’especulació i els daltabaixos que té el preu de la garrofa” tal i com explica el seu secretari, Dani Méndez. “L’any passat va arribar a valer 2,70/quilo i ara no val pràcticament res. Nosaltres li volem donar el valor a la polpa, no tant al garrofí, més destinat a la indústria alimentària, cosmètica i farmacèutica. Posar en valor el que tenim, que és un producte de territori, un súper aliment amb moltes proteïnes, molts sucres bons… es poden fer elaboracions molt bones i és un substitut de la xocolata”.
L’Econau té la seua base d’operacions a l’Ametlla de Mar, en un terreny amb una antiga granja de conills, de 400 m2, que els ha estat cedit. “Aquí estem desenvolupant el projecte del primer molí de farina de garrofa de Catalunya, un obrador compartit i una aula mediambiental”. D’esta manera, volen evitar que el procés per aconseguir farina i melassa de garrofa s’haja d’externalitzar. A l’obrador, els socis hi podran crear i elaborar els productes derivats de la garrofa, les olives, els fruits secs… i Méndez avança que serà vegà i sense gluten. A més, tenen també la intenció de fer del seu espai un centre cultural, creatiu i de reunió on se pose al centre la faena de la pagesia en l’anomenada aula mediambiental. “Què necessita la pagesia? Sobretot formació, tallers, aprenentatge alternatiu, saber de poda, de microorganismes, de cultiu ecològic…”.
Pel que fa a l’estat de la iniciativa, reivindiquen que la seua creació ha estat possible gràcies a la subvenció del projecte Singulars, del Departament d’Economia Social i Solidària de la Generalitat de Catalunya. A la mateixa vegada, l’Econau té obert un crowdfunding per arribar al seu objectiu econòmic i poder materialitzar les ganes de produir de manera sostenible i en comunitat.