La mediàtica cuinera treu un nou llibre de receptes homenatjant la cuina marinera
Gessamí Caramés publica un nou llibre. A Els Ranxos de la Gessa (2023, Cossetània), la mediàtica cuinera posa en valor el producte i els ranxos del seu poble, l’Ametlla de Mar. És una oda a la naturalitat i a la qualitat de la matèria primera que consta de 62 receptes. “Jo m’he criat en esta cuina marinera. Per a mi este llibre era un gran repte, agafar el producte més noble que natros tenim, que és lo peix, i donar-li una volta”.
La idea de la qual partia era esta, repensar els elements que sempre havia menjat i cuinat. “Em vaig posar a investigar i vaig treure 62 receptes de peix i marisc del terreno, sempre dic que este llibre és molt del territori. Faig viatjar pel món el producte del territori, per exemple, amb una arepa de llobarro”. Caramés també versiona els mítics ranxos d’a bord, la sípia amb patates, el suquet calero o tot tipus d’arrossos. “Els elements de sempre hi surten, però tot està fet a la meua manera”. També destaca un capítol dedicat als caldos, la base de la cuina marinera.
Al llibre hi surten receptes amb diversitat de peixos. “Ho faig perquè la gent pugue investigar dins del món de la cuina marinera”. Sense perdre de vista les arrels, la cuinera i escriptora té clar que la seua cuina se basa en les preparacions tradicionals, i està contenta d’este arrelament. De fet, el títol del llibre ja mostra este orgull per les arrels. “Un bon ranxo vol dir que hi ha un bon àpat. A l’Ametlla, esta expressió encara és molt recorrent. Per a mi, lligada a la cuina marinera, és una paraula que em funciona molt bé”.