Text de Laia Viñas i imatges de Jon Levik
La Sénia ha acollit este cap de setmana una de les cites més esperades pels veïns, veïnes i visitants: la XXI edició de la Fira Gastronòmica, on la cuina del territori i els seus productes més típics prenen una especial rellevància. Vinculada la festivitat de Sant Gregori, la Fira es viu com una festa i tot el poble s’hi implica, incloses les entitats i els comerços, que tenen un pes central en l’organització i l’ambient de l’esdeveniment. També té l’objectiu de revaloritzar el patrimoni senienc, en especial el del nucli del poble. Enguany, els habitants del carrer Major fins i tot s’han animat a guarnir les cases amb flors o objectes com les cadires de vímet de sempre.



La proposta que va començar a caminar al 2004 ha acabat convertint-se en una Fira de quatre dies de durada. Tal i i com explica l’alcaldessa del municipi, Victòria Almuni, “aquí hi havia la tradició de passar a buscar aliments per les cases per este temps, perquè ara és el moment de recollir el que s’ha sembrat als horts. Amb això es feia una olla de recapte, que es repartia entre les famílies més necessitades”. Recollint esta tradició solidària, la Fira gira al voltant de la germanor i l’esperit de poble i, com no, de la gastronomia.
L’esdeveniment inicia el divendres, 9 de maig al vespre amb el Séniafest, a càrrec de l’Associació de Joves Seniencs. Dissabte al matí es va obrir la Fira de manera oficial amb el parlament de Jordi Rius Gironés, secretari de la DO Terra Alta, que va posar en valor la importància dels productes de quilòmetre 0 i va acabar amb un tast de vins terraltins. Es va retre homenatge també a la senyora Enriqueta de la Merceria Virma per la seua contribució al teixit comercial local, remarcant la importància de les botigues de sempre i el servei que fan al municipi.














La Fira Gastronòmica ha farcit el cap de setmana d’activitats per a tots els públics i amb totes les finalitats. Tot i la previsió de pluja, el dissabte a la tarda, a la Carpa de l’Ajuntament, van tenir lloc diverses demostracions. El cuines senienc Jordan Cruz Garcia va preparar, sota la mirada atenta dels assistents, un plat d’arròs del Delta amb llagostins de la Ràpita amb reminiscències gustatives de la Costa Brava i Eivissa. La Fundació Alícia va mostrar com mantenir una alimentació equilibrada, saludable i de qualitat amb productes de casa, i Marta Clot va oferir una xerrada sobre el maridatge entre els aliments i el vi. A més, ella també va ser l’amfitriona del Sopar maridatge amb Marta Clot, celebrat al Restaurant Crisal, que proposava un menú acompanyat de vins especialment triats per a l’ocasió.












Concurs d’allioli, concurs gastronòmic ‘Màster Xef’, tast de cerveses artesanes… i fins i tot un tast de vins solidari a càrrec de la sommelier deltebrenca Llúcia Castaño, que el diumenge al vespre va donar a conèixer vins de la DO valenciana Utiel-Requena afectats per la DANA del passat novembre. Un grapat d’activitats populars per a grans i menuts que acaba dilluns 12 de maig amb un dinar popular al Parc Municipal en motiu de la Diada del Recapte i que acaba la Fira amb una cita obligada per a veïns i veïnes, que s’apleguen per acomiadar uns dies “que ja s’han convertit en una festa major de primavera”, afirma Almuni. L’organització calcula que hi han passat unes 5.000 persones.