TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Les claus del pacte de govern

ERC i Junts redacten un document de 46 pàgines per governar plegats

Ahir al vespre, ERC i Junts van donar a conèixer el pacte de govern per a la propera legislatura. Després de setmanes encallats, les dos formacions independentistes s’han posat d’acord. El document té 46 pàgines on hi ha redactades les prioritats del pròxim mandat.

Referèndum pactat

En la qüestió sobiranista, els partits han optat per un procés de negociació amb l’Estat espanyol per arribar a un acord i aconseguir un referèndum d’independència pactat. Es busca també l’amnistia dels presos i la realització de certes accions per a la intervenció d’organismes nacionals. Referent a la taula de negociació, també coneguda com a taula de diàleg, els dos partits han acceptat seguir amb esta opció, tot i que Esquerra decidirà si seguixen en funció dels resultats i dels acords que s’aconseguixquen.

Recuperació econòmica

La crisi de la pandèmia deixarà estralls econòmics en gairebé tots els sectors catalans. En l’acord s’especifica que la recuperació de l’economia dependrà, en gran part, dels fons europeus Next Generation. Un cop arriben els diners, es volen destinar a reforçar tres eixos: garantir l’estat del benestar i promoure la cohesió social, defensar l’economia de la vida i garantir la cohesió territorial i impulsar el bon govern i la cohesió democràtica.

La renda bàsica universal que proposa la CUP serà inclosa com a prova pilot per veure si és viable. Si funcionés, seria un mecanisme per evitar la desigualtat i la pobresa. També s’hi contempla la problemàtica de l’habitatge a preus assequibles: el futur govern es compromet a evitar desnonaments de famílies vulnerables i a potenciar els lloguers socials.

El canvi climàtic també plana sobre l’acord. El decret d’energies renovables no es derogarà, cosa que sí volia fer la CUP. Esta problemàtica que afecta especialment les comarques del sud seguirà generant debat, tot i que al document s’especifica que s’enduriran les condicions de nous projectes. També entra dins el projecte de llei del canvi climàtic la problemàtica dels sediments. ERC ho ha incorporat per aconseguir més cabals a l’Ebre i frenar la regressió del Delta. Hi ha intenció també de potenciar la Catalunya rural amb programes que frenen el despoblament.

Canvis també en la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre, que fins ara estava en mans de Junts. Xavier Pallarés serà substituït per un nou delegat d’Esquerra Republicana.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects