TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

La tradició familiar de la ceràmica de Miravet

A Miravet, en l’actualitat, hi queden cinc terrissaires. L’empresa Ferran Segarra ha mantingut oberta esta casa durant dècades. L’han anat ampliant fins a encabir-hi totes les seues obres, exposicions i col·leccions, i no tanquen ni en temporada baixa. Ferran, el pare, va aprendre l’ofici de la cèramica del seu sogre. Va emigrar a Barcelona de molt petit i, un cop casat, va voler tornar al poble i va escollir este ofici com a mitjà de vida. Té gairebé vuitanta anys i encara va cada dia per ajudar en alguna cosa, si fa falta. Diu que treballar s’això li ha agradat des del començament.

A Ferran Segarra se treballa de manera tradicional, amb les mans i el torn. Amb els anys, han ampliat la seua oferta i també compren peces úniques que fan venir d’arreu d’Espanya, sobretot del sud. La segona generació ja hi treballa, i Ferran fill va creant testos i càntirs, fentlos girar i pulint-los, mentre conta la història de la família.

Aquí estan acostumats a un tipus de client que valora la faena artesanal, feta amb les mans, i que busca qualitat en el que compra. No tenen temor de la competència que comporta internet, sinó que confien en el seu treball, après durant anys. El públic estranger, sobretot francès, que estiueja a prop, és un gran valor que volen conservar. Expliquen que tenen una altra mentalitat pel que fa a les compres i al producte, a banda de més nivell adquisitiu. Tot i això, a la tardor i l’hivern, quan no hi són, seguixen oberts i agafen tot tipus d’encàrrecs.

Ferran fill va decidir seguir amb l’ofici dels seus predecessors des de ben jove. És una decisió que va prendre després d’haver mantingut contacte amb la ceràmica des de ben menut. Ara ja fa anys que s’hi dedica i el preocupa que este ofici pugue desaparèixer, perquè és costós i requerix treballar amb les mans i embrutar-se.

La casa on la família treballa i exposa els seus productes està composta d’un taller obert, l’espai dels forns, una exposició permanent amb obres que no estan a la venda, la botiga i el magatzem, on s’hi troben peces de gran format. Aprofiten també l’espai de fora, on treuen el fang recent treballat. Aquí hi conviuen dos generacions que treballen de la mateixa manera, amb les mateixes tècniques i els mateixos materials, tot i que Ferran fill s’ha format durant anys per poder aportar un toc diferent al que oferixen.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects