TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

El festival Eufònic aposta pels treballs protagonitzats per dones

El Festival tindrà lloc a la Ràpita, Amposta, Tortosa, Miravet, Roquetes i Ulldecona

Eufònic 2022 arrenca este divendres amb el Pòrtic Eufònic, tres dies d’activitats musicals i artístiques gratuïtes com a preàmbul del festival, que se celebrarà del 25 al 28 d’agost. L’experimentació d’electrònica i flamenc d’Arbol & Perrate i la instal·lació de Diego Paonessa al Museu de Tortosa, la instal·lació sonora de Fabrizio di Salvo i reConvert al Castell d’Ulldecona i dos actuacions d’electrònica i poesia al Castell de Miravet de l’artista nord- americana Ulla Straus i d’Ölivia Musyk completen el cartell d’esta primera incursió a Eufònic 2022.

El gruix d’Eufònic però tindrà lloc entre el 25 i el 28 d’agost en escenaris de la Ràpita i espais naturals en el terme municipal d’Amposta: concerts, performances, la recuperació de l’espai nocturn o la creació d’un nou espai, el Matadero per New Art Foundation, dedicat a les arts visuals. També hi haurà activitats a Tortosa, Ulldecona, Roquetes i Miravet. En total, Eufònic 2022 oferirà més de 50 activitats musicals i artístiques, programades en més de 20 espais de 6 poblacions.

Entre les actuacions que es podran veure per primer cop al país s’hi troben els concerts del compositor escocès Ben Chatwin, que farà dialogar els sintetitzadors modulars amb els sons orgànics, i el de Penelope Trappes, que actuarà acompanyada de violoncel, tots dos a l’Església Nova de la Ràpita, on també es veuran les delicades propostes de Xicu, bateria de la banda Ginestà, o Santiago Latorre.

Les nits d’Eufònic tornen al Pavelló Firal de la Ràpita reforçant els concerts i la música de ball, siga en format banda, com el drill i hip hop del jove de Carabanchel d’origen marroquí Bouza, el post punk i new wave de finals dels anys 80 de Nueve Desconocidos i l’experimentació pop tenyida de flamenc de la jove gaditana Judeline; o en format electrònica, com l’actuació de l’irlandès Throwing Snow, que presenta nou disc; i les DJ Verushka Sirit i l’angloíndia Suchi, encarregades de tancar les dues nits d’Eufònic amb dues DJ també dones, Clara Cortés i Alicia Suay.

Altres artistes vinguts d’arreu del món, de l’Estat i de Catalunya que es donaran cita en el marc d’Eufònic són les melodies tradicionals catalanes en clau electrònica de Joana Dark, el postregueton de La Niña Jacarandá, i la poesia dels valencians Versonautas. El pop electrònic de Rocío Saiz sonarà el dissabte a migdia a l’espai natural dels Ullals de Baltasar, un clàssic del festival que torna després de dos anys de limitacions; l’espectacle d’Ela Orleans es veurà al Mercat Vell, així com les actuacions i performances poc ortodoxes per part d’artistes com Sabiwa o Jaume Ferrete i els nous talents locals de l’electrònica com el tortosí Infant Blai i els ampostins Soul Twin. Un magnífic equipament com l’Auditori Sixto Mir acollirà dues

actuacions audiovisuals: el de la pianista Hara Alonso amb la visualista Alba G. Corral; i l’espectacle de CLARAGUILAR, un concert altament performatiu amb tres ballarines i un espectacular disseny de llums.

Les instal·lacions artístiques, un dels plats forts del festival, augmenten a 10: l’artista japonesa-coreana Ryoko Akama posarà en moviment estris quotidians amb energies invisibles com la calor o el magnetisme; els canadencs Olivier Henley & Laurent Lévesque han recopilat les plantes que apareixen als videojocs des de meitat dels anys 90 i l’ampostí Alfred Porres ha creat una campana amb casquets de llautó dels cartutxos dels caçadors del Delta. En un altre registre s’hi troben les instal·lacions que treballen amb la sonoritat i el context, com la de Diego Paonessa al Museu de Tortosa; els motors lumínico-sonors de Fabrizio di Salvo i reConvert al Castell d’Ulldecona; els haikus de Sra. Polaroiska; la videocreació de Leonardo Escoda o la peça que reflexiona sobre la ramaderia intensiva de Magali Babin & Laura Gonçalves; o la del combo format per l’artista ambiental Maya Mouawad i el compositor Cyril Laurier, que presentaran «Rising» a l’aire lliure, una instal·lació lumínica al voltant del canvi climàtic i projecte guanyador de la Beca Pierre Schaeffer organitzada per l’entitat francesa La Scam.

El marc d’Eufònic servirà per a donar a conèixer els treballs sorgits de l’onzena edició de les Residències Creatives convocades per Eufònic i el Centre d’Art Lo Pati. L’artista Arnau Casanoves presentarà la seua investigació sobre les relacions entre la música d’arrel, la tecnologia i les plantes pròpies de l’entorn; la directora de teatre Olivia Furber proposarà una ruta guiada -exclusivament per a 25 persones- en un vaixell que anirà riu avall rumb a la desembocadura de l’Ebre. Per acabar, el tàndem format per Roc Domingo i Marta R. Chust presentarà un projecte d’investigació sobre el desplegament de la tecnologia d’internet d’alta velocitat sobre el territori català. També, fruit de la convocatòria Eufònic STNBL, i afrontant la sostenibilitat creativa, s’han seleccionat treballs com la peça de dansa de Magí Serra, que genera formes i moviments al voltant de l’esforç, la pèrdua, la precisió, el risc i la fragilitat, que es veurà al Bosc de Ribera; el projecte d’Eli Gras, Marina H. Asciutti i Lula Thomas, en forma d’actuació audiovisual al voltant de la figura dels esmoladors, ara en cos de dona; o la performance de Robert Cervera.

La sessió inaugural el dijous 25 d’agost la nit anirà a càrrec de Kinbrae a l’Església de la Ràpita, el duo d’electrònica paisatgística dels germans bessons escocesos Andy i Mike Truscott combina instruments de vent, guitarra acústica i percussió en un llenç de música ambient i neoclàssica. Per la seua banda, la cloenda serà en un dels altres espais que es recuperen després de la pandèmia, el Xiringuito del Suís a l’última platja de la Ràpita, amb la musclada musical i l’actuació de La Niña Jacarandá.

Un altre dels subprogrames d’Eufònic, les jornades Eufonic Pro, tindran lloc el dijous i divendres, 25 i 26 d’agost a l’Escola per l’Art i la Cultura de Tortosa. Comptarà amb ponents com Pau Waelder, que parlarà dels NFT i la seua vinculació amb les arts performatives; el creatiu Tupac Martir de

Satore Studio, que ha treballat amb artistes com Beyoncé o Alexander Wang, entre altres; Mélanie Bedard, de Mois-Multi de Quebec;Nadine Roestenburg del festival holandés STRP; o Matthew Lyons, de la mítica The Kitchen de Nova York. Per la seua banda, Eufònic Campus aprofundirà en la relació entre la tecnologia i la creació, amb tallers al voltant del cryptoart, com el de Susana Medina; o de la nostra relació amb la tecnologia: el de Ferrete, que treballa amb Siris i Alexas; o el de recuperació de sonoritats d’Eli Gras.

La presentació d’Eufònic 2022 ha tingut lloc este matí en el nou espai creat enguany a la Ràpita, el Matadero per New Art Foundation, dedicat a les arts visuals. Ha anat a càrrec de l’alcalde amfitrió, Josep Caparrós, de la directora dels serveis territorials de Cultura, Victòria Almuni, i del director del festival, Vicent Fibla. Entre altres, la directora i l’alcalde han coincidit a remarcar la vocació territorial d’Eufònic així com el seu afany de maridar activitats artístiques i patrimoni.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects