Laura Negre, amb només vint-i-sis anys, és el cervell pensant darrere de la Galana, un local gastronòmic, cultural i social al centre de Sabadell. Natural del delta de l’Ebre, Negre tenia clar que volia dedicar-se a la restauració des de menuda. “Me crio amb ma iaia i ella és capaç de, amb el que té per la nevera, fer una olla digna d’Estrella Michelin. Ma padrina també era cuinera, des de petita que a casa se menja molt bé i em transmeten què és la bona gastronomia”. Després de marxar a Barcelona per estudiar Humanitats, Negre s’establix a Sabadell i és allà on fa un estudi de mercat per veure si un local com la Galana podia tenir-hi cabuda. “Jo tenia pensat un projecte per al Delta, però quan me vaig posar a viure aquí, ho veia molt lluny. La Galana no és una botiga, no és un lloc on fer tastos, és una filosofia, és una manera d’entendre la vida i naix del Delta, d’esta manera de viure que tenim allà”.
Negre vol, a banda d’oferir productes de proximitat, generar un espai per socialitzar. “Ens fa falta el cara a cara, el sentir, el parlar i emocionar-te. El ritme és diferent, natros aquí no tenim carta, anem amb una llibreta i variem el que oferim cada tres o quatre dies depenent del que trobem al mercat. Dediquem temps al producte, a la gent que ve i als vins que oferim. Volem tornar a donar valor a esta part nostra d’ajuntar-mos, perquè al final som animals socials. De fet, aquí al local, no tenim internet i la cobertura és molt dolenta. És un valor afegit”.
La Galana beu de les arrels i les tradicions. Tant, que el nom del negoci ve del malnom de la família del pare de Laura. El lligam amb els orígens és més que evident, perquè la Galana també consta d’un obrador al Delta on Antonieta Martín (@tony_pastisseria_pastrychef), sa mare, cuina els pastissos que s’acaben venent a Sabadell. “Ma mare s’ha format moltíssim, ha sigut autodidacta. Ni a Sabadell ni al Delta hi havia ningú que fes una pastisseria creativa com la seua, de textures, jo sempre li deia que tenia molt de potencial. Jo crec molt en ma mare i li vaig dir, te munto l’obrador aquí a casa i treballes per a la Galana, i així la rebosteria també forma part d’este projecte”.
L’emprenedora té clar que, a banda dels serveis que oferix, vol traspassar pantalles i arribar de veritat als seus potencials clients. Per això se grava a ella mateixa i mostra la quotidianitat de portar un negoci com el seu a través del perfil de @lagalana__ d’Instagram. “A mi m’agrada xerrar i m’ho passo bé. El problema de l’alta gastronomia és que sempre té una actitud molt seriosa, molt de traje i corbata, i a mi això m’avorrix. Jo he viscut sempre molt bona gastronomia sense esta actitud”.
Amb la mirada encarada al futur, Negre no descarta la possibilitat d’obrir una Galana al territori. Això sí, adaptant-la a les necessitats del Delta però mantenint l’essència del local que ja té, esta manera de fer a un ritme lent que permet apreciar els petits moments de la vida.
1 comentari
De fora se veu tot molt façil però de dins no ho és tan detras ja un esfors i mals de cap molt de sacrifici i de mun tens una família k ta poya animo. Laura tu vals i no cambies mai