Terram és un projecte solidari nascut fa un parell d’anys. Un grup de joves i amics de tota la vida de la Sénia van decidir formar una cooperativa per tal d’ajuntar dues problemàtiques socials i resoldre-les. Per una banda, volen contribuir a la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat, donar-los espais de faena que milloren el seu benestar. D’altra, noten que moltes de les terres d’oliveres de la zona queden abandonades per la falta de relleu generacional que les cuide i en pugue treure profit. “També vam veure que hi havia pagesos o propietaris de finques que necessitaven un cop de mà amb les tasques del camp. Natros tenim un equip que cada vegada s’està formant més. A dia d’avui tenim quatre treballadors, tres dels quals tenen més d’un 65% de discapacitat, sobretot en l’àmbit de la salut mental”, explica Oscar Pla, un dels fundadors de Terram.
Vam veure que hi havia pagesos o propietaris de finques que necessitaven un cop de mà amb les tasques del camp
Oscar Pla, membre fundador de la cooperativa Terram
L’any passat, la cooperativa va celebrar el seu aniversari amb el llançament al mercat de l’oli d’oliva ‘Astacler’, del qual se’n van vendre més de 2.000 botelles. Enguany, volen repetir, i per això treballen en diverses finques del Montsià. Una d’elles és propietat de GEPEC-EdC, on els treballadors ja cullen, despleguen les borrasses, les mouen, xerren i fan comunitat. “Estem a l’Arion, a les partides on se troben les oliveres més antigues de la Península. La majoria de les finques tenen oliveres mil·lenàries o oliveres monumentals”.
Enguany, el preu de l’oli està en boca de tothom. “La productivitat d’esta temporada al Montsià i al Baix Ebre està al voltant d’un 50 o un 60%, que no és cap meravella però és molt millor que la situació de l’any passat. Les oliveres que veiem que més han produït són les morrudes, amb una oliva més gran”. Un cop acabada la collita, Terram s’encarrega de dur-les al molí i estar presents en tot el procés de conversió a l’oli. Després, ells mateixos també etiqueten cada ampolla. “Com comencem prompte, a principis de novembre, podem fer un oli de més qualitat”.
L’oli ‘Astacler’ se comercialitzarà en les pròximes setmanes.