Martí Martí Martí és la segona generació darrere de l’Horta de Carme, un negoci familiar d’agricultura ecològica. De fet, és fill de la Carme que dona nom a l’empresa, i la raó és ben simple: després de dècades cultivant la terra amb els pesticides i químics habituals, ella va apostar per canviar els costums i adaptar-los als nous temps. I va engrescar la resta de la família a treballar de manera ecològica. Des de llavors que en una finca de Camarles hi creen verdures i fruites de tot tipus per ser collides i repartides arreu del territori i de Catalunya.






Fa una dècada que Martí va entrar a formar part del negoci familiar. Abans era comercial i recorria tota Espanya. “Em passava molts dies fora de casa. Quan la meua dona se va quedar embarassada, vaig fer cas als meus pares, que em deien que aquí hi havia faena per a tothom”. I així va ser com ell i el seu germà van passar a formar part d’una plantilla de treballadors que formen fins a quinze persones. I encara n’arriben més en les temporades de més tràfec. “Aquí faig el que convingue. Organitzo les feines que han de fer els treballadors, estic pendent de com estan els cultius per oferir-los als clients, en capto de nous, vaig a repartir comandes… De tot”.





L’amor de la família cap a la terra és palpable. Martí es passeja entre bajoqueres, kiwis i carabasses. Explica que el cultiu ecològic és arriscat, que una part de la collita ja la donen sempre per perduda degut a possibles plagues o malalties. És el preu a pagar per unes verdures i fruites lliures de pesticides. “La gent diu que l’ecològic és car, però no saben la feinada que hi ha al darrere. I la salut que et dona un aliment conreat així, d’esta manera, no es pot pagar. Això ha de ser el primer de tot”.











El negoci compta amb una botiga on s’hi poden allargar els possibles clients en dimarts, dijous i dissabte. Hi venen el seu producte i el d’altres emprenedors i pagesos del territori. Arròs del Delta, vi de la Terra Alta, fermentats produïts a l’Ampolla… Quilòmetre zero i ecologia. A banda del que cullen, també comercialitzen conserves i melmelades, i experimenten amb aliments com el caqui. El cullen verd i el posen en una habitació rodejat d’alcohol i aigua per traure-li l’aspror. Té una gran acollida entre els clients de l’Horta de Carme, que saben que tot el que els arriba està cuidat amb amor i garanties.
1 comentari
Us felicito per lo vostre treball, i us encoratjo a continuar així, aneu pel bon camí