La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que té lloc cada any en 300 ciutats de 30 països d’arreu d’Europa l’últim divendres de setembre. Té com a objectiu acostar els investigadors i investigadores al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació que fan de manera amena i participativa.
La Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili coordina i organitza el projecte a la demarcació de Tarragona. També hi participen els centres CERCA del territori: l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). El lema de l’edició d’enguany ha estat Recerca pel canvi i s’hi han implicat gairebé 300 investigadores i investigadors.
A Tortosa, la Nit Europea de la Recerca va tenir lloc el divendres 4 d’octubre a la Plaça de l’Ajuntament. És el segon cop que la iniciativa arriba a les Terres de l’Ebre i que l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, valora molt positivament. ‘’Amb aquesta fira lligada a la Nit de la Recerca, que se celebra arreu del món, s’acosta la ciència als més menuts a través de tallers i diverses activitats. Esperem que també servixque per despertar vocacions de cara al futur vinculades a la ciencia. Este és l’objectiu, perquè és necessari per a la nostra societat’’.
El rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès, valora ‘’la col·laboració de molts agents que fan posible esta Nit. Aquí s’hi poden visitar nou estands, que representen nou àmbits científics que es potencien des de la nostra universitat, des de l’àmbit de l’infermeria, la salut, l’arqueologia, historia, humanitats, química, enginyeries… i, en tots ells, del que es tracta és del mateix, que els xiquets i xiquetes puguen tocar amb les seues mans el que no poden veure al seu dia a dia, els experiments que s’estan fent des de diferents laboratoris de recerca. Per tant, les activitats s’han pensat per poder cridar la seua atenció i despertar-los la curiositat’’.
Des de les 16:30 a les 21:00 h, els infants van poder participar en un grapat d’activitats de manera gratuïta. Els tallers responien a preguntes i inquietuds que els interpel·len. Per què em costa menys flotar al mar que a la piscina? Com afecten les paraules als nostres estats d’ànim? Quina fauna podem trobar en entorns urbans? Totes elles es responien a les següents propostes: Repte Experimente, Detectius de Sentiments, Renaturalitzem la ciutat, La ciutat intel·ligent d’Urbots, Reconstrucció de cerámica protohistórica, Noves tecnologies aplicades al rendiment Esportiu, Suport vital bàsic: Salva una vida!, Emprèn per un dia i Comunicació i expressió dels sentits.
Estes són només algunes de les guspires que els investigadors van encendre en els nens i nenes que van poder gaudir d’una tarda dedicada exclusivament a ells, a les seues inquietuds i a ampliar la seua manera de mirar el món.