Apicultors denuncien que cada cop les abelles estan més amenaçades
L’abella de la mel (Apis mellifera), espècie autòctona de la fauna catalana, coneguda també com a abella negra, es troba en risc segons denuncia la Cooperativa Apícola Tarragonina (el Perelló). La varroa, un gènere d’àcars paràsits associats a les abelles de la mel, és una de les moltes amenaces actuals per al sector apícola i, a la vegada, la que més els preocupa. La vespa velutina, que es va detectar per primer cop el 2019 a les Terres de l’Ebre, també està atacant les abelles del territori.
El president de la Cooperativa Apícola Tarragonina, Jordi Brull, és apicultor al Perelló, i explica que la varroa és un àcar que des de la dècada dels vuitanta ataca les abelles, però que cada cop els danys són majors. Les afectacions han incrementat a causa del canvi climàtic, afirma, però també a l’augment del nombre d’arnes a Catalunya, situació que ha portat a una massificació de caixes alguns cops “desateses”, segons afirma Brull.
Anualment els apicultors estan obligats dur a terme un tractament contra l’àcar, però segons explica l’apicultor, ja en són necessaris alguns més. Ell, durant la temporada passada, en va fer tres per poder superar la situació, però segons relata, si un altre apicultor proper només duu a terme un tractament, la probabilitat de la presència de l’àcar incrementa i les seues abelles “es poden reinfectar ràpidament”.
La presència de la varroa “pot acabar amb caixes senceres” i, segons lamenta el president de la cooperativa, “hi ha apicultors que han perdut fins al 30% de la producció”. Davant la situació, Unió de Pagesos i diferents organitzacions catalanes d’apicultors han demanat a la Unió Europea que s’investigue en profunditat l’àcar, ja que han detectat que la varroa cada cop és més resistent al tractament.
La vespa velutina també és un perill per les abelles, ja que saquegen les arnes i afecten greument als ruscos. Aquesta vespa es va detectar per primer cop a les comarques de Girona i Barcelona el 2012 i el 2019 es va localitzar al Baix Ebre, a diferents paratges de la Serra de Cardó, als termes de Benifallet i Tivenys. Segons explica l’apicultor, la presència de la velutina no només afecta les abelles, sinó que pot repercutir en tot l’ecosistema, ja que s’alimenten de la fruita present al territori. Davant la situació, Brull denuncia que l’Administració no ha actuat de manera contundent i necessiten que s’erradique l’espècie pel bé de l’apicultura i el sector agrícola.
L’impacte de l’abellerol arriba als 34€ per rusc
Unió de Pagesos ha xifrat les pèrdues per l’abellerol, un ocell migratori, als 34€ anuals per rusc, el que suposa una pèrdua d’1,5 milions d’euros per al sector apícola català, segons explica el responsable nacional del sector Apícola d’Unió de Pagesos, Josep Maria Clària. Segons denuncia el responsable del sector, “al tractar-se d’una espècie que no té cap depredador natural cada cop n’hi ha més”, fet que afecta directament a la producció de la mel. Per este motiu, demana que “s’instauren unes compensacions pel mal que fan”.