El Perelló està de celebració. En el marc de la seua festa major en honor a Sant Antoni, el poble ha celebrat la seua festa més icònica, la del Calmant. El calmant és una beguda alcohòlica elaborada de manera artesanal a base de rom, cafè i sucre. És una tradició que els veïns es reunixquen en el dia escollit per crear i tastar esta beguda que ja forma part del seu patrimoni. Tothom té este dia marcat al calendari.








“Jo poso molt de sucre, que quede dolcet, intento no cremar-lo gaire perquè el sucre es pugue fer caramel i quede dolçor en boca. Si et passes i cremes molt, l’alcohol marxa i li falta el puntet del licor”, explica Guillermo Llaó, que porta anys participant al concurs de calmant. Trenta participants opten al premi, que s’apunten a la convocatòria durant un espai de temps concret que obre l’organització. L’Ajuntament s’encarrega de facilitar als participants tot el necessari, fins i tot els estris, i els assistents només paguen el preu de l’entrada, que els permet tastar totes les creacions.





“Els mariners, per passar el fred, cremaven el rom que portaven d’Amèrica, que es feia de la canya de sucre i era barat. Els pastors feien el mateix. Aquí, al Perelló, fa anys hi baixaven molts pastors de la zona de Terol. Allà hi ha molts pobles on també es fa la festa del calmant, i se suposa que ve d’allí”, explica Llaó. A ell li van ensenyar a fer calmant a casa. De ben menut veia com l’elaboraven els adults fins que va arribar el dia que l’hi van dixar fer. Parla d’una tradició molt arrelada al poble que engloba totes les generacions. De fet, un dels atractius de la festa és la convivència entre els joves i els grans, tots vestits amb el logo de les festes, un porc que representa el seu patró. Estan units per un producte únic que els arrela.















