El gremi ha salvat un any que es presentava catastròfic
El Gremi de Llibreters informa que el sector ha salvat l’any amb una caiguda de vendes no superior al 20%, provocada sobretot per la impossibilitat de celebrar Sant Jordi. Tot i que les mesures restrictives últimament els han deixat sense obrir els caps de setmana, les llibreries s’han sabut reinventar i la venda online les ha fet accessibles.
Sergio Bassa, propietari de la llibreria i papereria Bassa, a Móra d’Ebre, explica que ells ja fa uns 8 anys que tenen opció de compra online. “La pandèmia ha servit perquè la gent descobrís el nostre servei a internet. Encara que haguem d’estar amb la porta tancada, podem estar actius si els nostres proveïdors poden portar el producte. D’enviaments també en fèiem, però la gent estava acostumada a venir i a voltar per aquí, som un comerç en una població centre de comarca, que ens abastim del públic de la rodalia. L’increment dels enviaments sí que l’hem notat molt, sobretot per a Sant Jordi. Va ser un boom.” Bassa també posa en valor la publicitat a les xarxes. És la carta que van jugar per contrarrestar haver d’estar amb la persiana baixada. “Hi ha coses que han vingut per a quedar-se, hi haurà gent que continiuarà consumint online, però n’hi haurà que tornarà al consum de carrer.”
L’altra cara de la moneda és La Romàntica, a Amposta. La llibretera, Helena Herranz, va obrir portes a l’agost, en plena crisi de la covid. Ella no va haver de reinventar-se, sinó que va començar condicionada per la pandèmia. Sobre els inicis, diu: “Crec que em va influir la situació i no vaig avoler arriscar molt. Vaig dir-me, comença fluix. La il·liusió hi era tota, però si no hi hagués hagut pandèmia, la inversió econòmica hauria estat més gran.” Herranz creu que la cautela extrema ha estat el sentiment predominant estos mesos. “El tema enviaments tenia clar que ho havia de fer, però no em funciona. Estic tenint problemes per trobar-ne de qualitat a un preu competitiu.”
Tot i les dificultats d’este moment, Helena creu que la situació pandèmica ha precipitat l’obertura del seu negoci: “El covid m’ha fet decidir-me i veure que les coses, si no les fas quan et ve l’impuls, s’apaguen. Has de construir quan pots.”