La setmana abans es durà a terme el Fibrescampus
Estiu al Mas de Barberans és sinònim de fibres vegetals i les properes setmanes el municipi se submergirà en les principals activitats de l’any vinculades a l’artesania de les fibres. El tret de sortida el marcarà la setmana vinent, de l’1 al 4 d’agost, el Fibrescampus, l’espai de formació del Centre de Desenvolupament Rural. Museu de la Pauma, que busca explorar tècniques, materials i possibilitats, tant noves com tradicionals, de les fibres vegetals. Seran quatre cursos a càrrec dels artesans gallecs, Enrique Taboas i Esther Rodríguez, l’artesà italià Andrea Magnolini, i l’artista anglès establert a Catalunya, Tim Johnson. Uns cursos que fusionen tècniques i materials tradicionals i innovadors per elaborar diferents peces: una cistella de recollir marisc amb làmines de castanyer, una de més decorativa amb fulles de panolla de panís, o cistelles bastides a partir de tècniques ancestrals, com un cistell de Crino o una cistella d’esquers de pescadors.
Coincidint amb el Fibrescampus tindrà lloc el projecte d’art efímer Fibrejant, que enguany porta per títol Olive Stone, i que duran a terme les artistes cistelleres Lore Wild (Alemanya) i Valérie Testu (França). La seua proposta consisteix en teixir, fent servir el vímet com a matèria primera, dos olives gegants plenament integrades al paisatge. La mida serà aproximadament d’un metre d’amplada per mig metre d’alçada i s’instal·laran a la zona de les basses.
XIX Racó dels Artesans
Tant el Fibrescampus com Fibrejant seran el preludi de la dinovena edició del Racó dels Artesans, la Fira monogràfica de les Fibres Vegetals que organitzen el Museu de la Pauma i l’Ajuntament del Mas de Barberans. Tindrà lloc el cap de setmana del 6 i 7 d’agost i manté intacta la seua filosofia de punt de trobada de tradició i contemporaneïtat i d’intercanvi d’experiències entre els professionals del sector. Hi participaran una cinquantena d’artesans i artesanes repartits en 35 expositors, unes xifres semblants a les d’anys anteriors, però que per qüestions logístiques són difícils de superar.
El que sí que es recupera és l’esperit internacional de la fira que la pandèmia va deixar en suspens l’última edició. Així, dels 35 expositors presents, sis són de fora de països com Dinamarca, Holanda, Bèlgica, França, Alemanya o Itàlia. Una internacionalització que comparteix espai amb expositors de la resta de l’estat, de Catalunya i de les Terres de l’Ebre. Així, al Racó dels Artesans d’aquest 2022 també trobarem a gairebé tots els participants de l’exposició Elogi a la cistelleria, que fins al novembre es podrà visitar al Museu de la Pauma i que mostra peces d’artistes i artesans de les fibres d’àmbit català o estatal. Entre ells, hi haurà alguns dels noms més habituals de la fira com Joan Farré, Paco Trepat, Mònica Guilera, Tim Johnson o les artesanes d’Artpauma. Als quals s’hi sumarà per primer cop una representació important d’artesanes de Mallorca, d’Art de la Pauma del Parc Natural de Llevant (11 persones). Al voltant de la fira, que els masovers i masoveres viuen com una segona festa major, s’han organitzat un gran nombre d’activitats lúdiques que podeu consultar al programa. Destaquen els quatre tallers gratuïts: per confeccionar un cinturó o una llaça (estalvis), a càrrec d’Artpauma; una nina amb bova, a càrrec de Maria Escura; un atrapa-somnis amb tècnica de cistelleria marinera, a càrrec d’Elvira Serra; i A Llatar!, a càrrec d’Artpauma i Art de la Pauma del Parc de Llevant de Mallorca. Aquest últim estarà obert tot el dia, amb onze artesanes fent demostracions i tallers durant l’horari de la fira. Així com un taller de tot un dia a càrrec de Lieve Lickens de com confeccionar una cistella de vímet, una novetat important dins la fira d’enguany.