La Junta Rectora acorda impulsar actuacions per millorar l’enllumenat públic dels municipis de l’entorn
La Junta Rectora del Parc Natural dels Ports ha acordat iniciar el procés per protegir la qualitat del seu cel nocturn. La decisió l’ha pres en base als resultats de les campanyes de mesurament i predicció de la qualitat del cel nocturn que la Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, duu a terme des de 2012, i que han confirmat que este espai natural disposa d’un cel nocturn d’una qualitat excel·lent.
Esta classificació implica que, a ull nu, s’hi pot observar perfectament la Via Làctia, que durant l’any s’hi poden arribar a veure més de 5.000 estrelles i que no es detecta contaminació lumínica de forma evident. Es tracta de les condicions mínimes per optar a certificacions de reconeixement internacional, com la Reserva Starlight, vinculada a la promoció de l’astroturisme. A Catalunya ja disposen d’aquest segell la Serra del Montsec, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i les Muntanyes de Prades i Serra de Montsant.
La Junta Rectora impulsarà actuacions per millorar l’enllumenat públic dels municipis de l’entorn amb l’objectiu de reduir la contaminació lumínica i reforçar la qualitat del cel nocturn. Les accions es finançaran a través d’ajuts de la Generalitat destinats als ens locals. Gràcies a este programa, ja s’han impulsat actuacions en municipis d’altres espais naturals protegits com el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, la Serra del Montsec i el Parc Natural de la Serra de Montsant. Ara, el Parc Natural dels Ports inicia el procés per sumar-se a este conjunt d’espais compromesos amb la protecció del cel nocturn.
L’objectiu del projecte és doble: preservar el patrimoni natural nocturn de les zones amb cel més fosc de Catalunya i reduir, com a mínim, un 60% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle associades a l’enllumenat exterior. Per assolir este objectiu, les actuacions es despleguen en quatre línies principals: suport a la planificació; ajuts per modernitzar les instal·lacions d’enllumenat; sistemes de mesura, predicció i avaluació de la qualitat del cel; i accions de divulgació, formació i sensibilització.
Un turisme sostenible i respectuós que mira al futur
En els últims anys, projectes com Astrotivissa han aparegut al territori per reivindicar un tipus de turisme sensible amb el medi ambient, respectuós amb l’entorn i que posa en valor l’observació del cel. L’impulsor d’este en concret, Marc Abelló Borràs, reivindica que al sud català “tenim un recurs natural que hi ha gent que valora molt, hi ha gent que ve aquí a observar el cel. Poder veure la Via Làctia sobre teu perfectament és una cosa que no tothom pot fer. En concret, segons un estudi, un 90% de la població d’Europa no ho pot fer”. Així, la poca contaminació lumínica que hi ha en la majoria de punts de les Terres de l’Ebre obriria la porta a l’astroturisme.
