TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Torna la Fira de Mostres d’Amposta: un termòmetre social que arriba a la seixantena edició

La Fira de Mostres d’Amposta celebra seixanta edicions enguany. Avui s’inaugura una nova Fira que seguix una tradició començada el segle passat amb la intenció de modernitzar l’antic mercat ramader. Alguns historiadors apunten que durant l’edat mitjana ja se celebrava, tot i que no va ser fins al 1825 que es oficialitzar a la ciutat. Amb l’arribada de la mecanització i els processos de millora de treball gràcies a la modernització de les eines i els recursos, sobretot al Delta, la Germandat Sindical de Pagesos i Ramaders va voler posar en valor els avenços que es començaven a apreciar als camps i conreus del territori, i l’any 1960 va nàixer la Fira Ramadera i de Maquinària Agrícola.

Imatge de principis del segle XX a Amposta, a la Feria de ganados. És l’embrió de l’actual Fira de Mostres. FOTO:  L’Abans Amposta, editorial Efados

Del 1964 al 1971, la Fira tenia lloc a les Escoles Nacionals (actual Museu d’Amposta) i al Col·legi dels Hermanos, on es disposava de més espai, tot i que resultaria insuficient amb els anys. Des de llavors hi ha hagut sis ubicacions més, incloent-hi l’actual seu de la Fundació Terres de l’Ebre Pere Mata o els magatzems del carrer Barcelona. No va ser fins a finals de segle, amb la construcció del Recinte Firal, que l’esdeveniment va trobar el seu lloc fixe.

Fotografia al Col·legi dels Hermanos, on es va celebrar la fira del 1967 al 1971. FOTO:  L’Abans Amposta, editorial Efados
Home fotografiat a la fira l’any 1965. FOTO: L’Abans Amposta, editorial Efados

Una de les ubicacions més rellevants va ser la instaurada al 1972: al Sindicat Arrosser, on se gaudia de més espai cobert. D’esta manera, tal com explica el documentalista i autor del llibre Fira Amposta1960-2000: 40 anys de fira, Santi Valldepérez: «començava una nova època de nou anys d’estreta relació amb la Cambra Arrossera». Fins el 1980 es van anar combinant els espais del Sindicat i de la Cambra per donar a importància a una institució com esta, que mostrava la simbiosi de la ciutat d’Amposta amb el cultiu de l’arròs.

Estands de la fira l’any 1965. FOTO:  L’Abans Amposta, editorial Efados

Principis dels anys 70, quan la fira es va desplaçar als sequers de l’actual Càmara Arrossera.
Visita de les autoritats a la Fira de l’any 1971. FOTO: Ajuntament d’Amposta

El 1970 es va celebrar la primera edició del Concurs de Paelles, una activitat que aniria guanyant protagonisme amb els anys i s’acabaria convertint en un dels actes estrella. Segons Valldepérez, el 1972 la Confraria de l’Arròs de Barcelona es va vincular amb el concurs, cosa que va comportar una gran popularitat de l’acte i va fer que la participació fos elevada, amb concursants vinguts d’arreu del país. Alguns anys se van tastar fins a una trentena de paelles.

Quarta edició del Concurs de paelles en el marc de la Fira de Mostres d’Amposta, l’any 1973. FOTO: Ajuntament d’Amposta
Imatge aèria de la Fira Ramadera i de Maquinària Agrícola l’any 1973, a la Cambra Arrossera. FOTO: Ajuntament d’Amposta
El Club Nàutic d’Amposta va presentar un estand propi l’any 1970. Va ser mostra de la participació d’entitats sense ànim de lucre. Imatge del 1973, a la Campra Arrossera. FOTO: Ajuntament d’Amposta

La Fira ha estat viva durant dècades perquè ha reflectit els canvis socials, de consum i del món agrícola. Amb l’arribada de la dècada dels setanta va venir certa incertesa sobre el futur del sector de l’agricultura i la ramaderia. L’any 1973, en la cloenda, 56 ramaders locals es van reunir per parlar de la demanda de subvencions en la cria d’ovelles. Este va ser el primer exemple dels canvis que vindrien i de la capacitat dels participants d’afrontar-les i adaptar-s’hi. Tal i com explica Valldepérez, en les dècades posteriors la Fira també va dixar clar que les tendències dels consumidors canviaven. El comerç de proximitat, les primeres energies renovables o la gastronomia van entrar a formar part de l’esdeveniment.

Imatge de la Fira l’any 1973. La maquinària agrícola sempre va tenir un especial protagonisme a la Fira. Es celebrava quan havia acabat la temporada de l’arròs i els pagesos ja tenien diners. FOTO: Ajuntament d’Amposta
La Cambra Arrossera va acollir la fira els anys 1973, 1974, 1975, 1976 i 1977. FOTO: Ajuntament d’Amposta
Durant els anys es va veure que els espais de la Cambra eren massa petits per al creixement que estava tenint la Fira, motiu pel qual el 1978 es va tornar a desplaçar al Sindicat. FOTO: Ajuntament d’Amposta, any 1974

La fira del 1975 fou la primera de la Transició. Aquella edició va consolidar-se com una fira de condició multisectorial, donant un especial protagonisme a la maquinària. Amb l’inici de la democràcia es van concretar al calendari els dies de fira. A través d’un acord municipal, es va declarar festa local el 9 de desembre.

El 1981 la fira va canviar de nou d’ubicació, este cop als magatzems de la Cambra Arrossera al Lligallo de Solé, espai que va permetre la participació de més estands i l’èxit de visitants. L’any següent, a causa de l’endarreriment en la collita, l’espai escollit seria el magatzem del transportista Tomàs Pérez, al carrer de Barcelona, igual que el 1983. La pròxima edició va marcar el traspàs definitiu de les responsabilitats d’organització a l’Ajuntament i el 1985 es va projectar el que havia de ser el primer pavelló firal d’Amposta.

Josep Maria Simó, alcalde d’Amposta l’any 1984, acompanyat d’autoritats. FOTO: Ajuntament d’Amposta
Fotografia de la 24a edició de la Fira, l’any 1984. FOTO: Ajuntament d’Amposta
Fotografia de la 24a edició de la Fira, l’any 1984. FOTO: Ajuntament d’Amposta

La Fira de Mostres com a tal sorgeix l’any 1989, quan es decideix deixar enrere el nom ‘Fira Ramadera i de Maquinària Agrícola», decisió polèmica en aquell moment. És una declaració d’intencions per part de l’organització de fer-la més transversal i dotar-la de més possibilitats econòmiques.

Amb la construcció del recinte firal, a l’exterior del pavelló s’hi exposaven vehicles, maquinària i bestiar. FOTO: Ajuntament d’Amposta, any 1989
1989, primera fira sota el nom ‘Fira de Mostres d’Amposta’. FOTO: Ajuntament d’Amposta

Tot i els canvis, la Fira de Mostres ha estat sempre orientada al públic. Ha anat canviant al llarg de la seua història i, tal i com indica Santi Valldepérez, ha estat un contenidor de l’actualitat. Per a ell, una fira d’estes dimensions i importància servix no només per estar al cas de les tendències de consum, sinó també per posar el consumidor al centre, orientar-lo i mostrar-li cap on va el futur.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects