Del 21 al 23 d’octubre, el festival d’arts escèniques de Santa Bàrbara reflexionarà sobre la ruralitat des de la revisió de la tradició i des d’una perspectiva de gènere
Rihihiu és l’onomatopeia del crit que feien els pagesos i les pageses de Santa Bàrbara per avisar als veïns que havien arribat a la llar o al tros. Era una manera de dir a les persones de la vora que estaven preparades per a trobar-se, per a compartir àpat o per a fer un intercanvi de verdures de l’hort. Una manera de relacionar-se sintètica, un avís, un toc per a dir: hi soc, i tu, a l’altra banda, em sents. A partir del simbolisme d’aquesta pràctica, l’any passat, les creadores i activistes Anna Zaera i Zoraida Roselló i l’Ajuntament de Santa Bàrbara (amb la complicitat també d’associacions locals i del digital de cultura Surtdecasa.cat) van posar en marxa el RIHIHIU, un festival participatiu d’arts vives a les masades de Santa Bàrbara.
Es tracta d’un festival d’arts escèniques de petit format que pretén recuperar el patrimoni immaterial i la història del poble articulant representacions artístiques contemporànies. Així, la programació està pensada per abordar temàtiques vinculades a les històries de vida, a la quotidianitat i a les manifestacions culturals locals amb una perspectiva inclusiva i de gènere. I tot plegat a través del treball comunitari amb persones del poble i de totes les edats, participants directes d’algunes de les performances i accions programades.
Divendres 21 d’octubre a les 19.15 hores, es donarà el tret de sortida del festival amb un espectacle de circ amb Amer Kabbani i la Coral de Rihihius. Kabbani, d’origen català i sirià, explorarà a través a través de la seua la tècnica acrobàtica, el crit i el pes del Rihihiu. Partint d’un taller amb la coral de Rihihius a la masada de Cid, buscarà convertir els crits en pes i el pes en crits. En acabar s’ha programat un concert Paolo Angeli per viatjar a l’essència de la cultura mediterrània, amb un compendi de la tradició musical de la seva illa natal, Sardenya, del rock i de la improvisació oberta per reflexionar sobre les identitats.
Dissabte 22 d’octubre a les 11.00 h se celebrarà una desfilada de majorettes amb punt de partida de la Plaça Cid i Cid. Hi participarà l’artista escocès Graham Bell Tornado, que posarà la seva pràctica experimental al servei de les majorettes de Santa Bàrbara i la banda de música local Unió Musical Jaume Balmes per tal de desconstruir el model de feminitat normatiu i ampliar-lo des de la pràctica queer i la cultura de la festa i la disbauxa. L’acompanyarà Luzbel de Montiel, originària de Santa Bàrbara, que s’autodenomina com a travesti infernal: cupletista, irreverent i rural. Dissabte a la tarda, a les 17.30 h, Graham Bell Tornado, Luzbel de Montiel i la pintora Laia Gimeno participaran en un col·loqui agroqueer per respondre a preguntes com: Què vol dir el concepte agroqueer? Com es pensen les dissidències sexuals des del fet rural? Quines pràctiques artístiques hi convoca? La jornada acabarà amb un concert (20.30 h) de Tarta Relena al Molí de Vallés. El duet musical representa la conjunció perfecta entre músiques de tradició oral i creació contemporània per constatar que allò que anomenem folklore és un repertori viu i en moviment.
Diumenge 23 d’octubre al matí a les 10.00 h s’inaugurarà l’exposició Pèls i muntanya d’Aura Roig a la Masada de l’Alto. L’artista tortosina, polifacètica i feminista presentarà imatges simbòliques i punyents amb les quals tracta temàtiques com el cos, la representació de la dona i les identitats de gènere no dissidents, els tabús, els traumes i la sexualitat. A les 11.00 h, la geògrafa Rosa Cerarols, l’artista Jaume Vidal, dones arrosseres i les associacions Vent del Sud i Diàspora Ebrenca participaran en un diàleg sobre experiències de creació contemporània en el món rural des d’una perspectiva artística i de gènere, al voltant del llibre L’altre món rural. Tot plegat es complementarà amb un Taller d’ungles de plegar olives i la performance Galop de panderetes, una acció performativa que pren de partida la dansa tradicional catalana com a eina per al qüestionament del binarisme de gènere. Rihihiu 2022 clourà diumenge a les 18.00 h, amb una ruta comentada i escenificada pels vestigis de masades que han quedat dins del nucli urbà de Santa Bàrbara. Totes les activitats són gratuïtes.