Parlem amb una de les fundadores de Sastipén Talí Tortosa
Soraya Claveria va fundar l’associació Sastipén Talí Tortosa juntament amb Blay Batista i Jairo Batiste. Són tres joves gitanos que volen fomentar la interculturalitat i posar en valor la importància i la manca de drets de la seua ètnia. “El que es desconeix és la solidaritat de la nostra comunitat. Una dita i ensenyament que ens transmeten de generació en generació al nostre barri és: Si tens dos pans i el teu veí cap, automàticament et quedes amb un, perquè el segon el comparteixes”, explica Soraya. L’organització va sorgir a finals del 2020, davant de les desigualtat accentuades per la pandèmia.
Sastipén Talí vol dir Salut i Llibertat en caló. Dos paraules amb especial significat per al poble gitano, segons Claveria “el més important per a nosaltres és la salut, seguidament de la llibertat, ja que hem sigut un poble perseguit, amb la prohibició de la nostra llengua, condemnats a ser esclaus. Va costar una llarga lluita poder accedir a la mateixa educació que la resta dels ciutadans.”
Avui és un bon dia per reivindicar la figura dels gitanos en la cultura, la política o les arts, creu Soraya. “Hi ha gitanos que han marcat un abans i un després en la història i, no es diu que són d’ètnia gitana: Lita Cabellut, la pintora viva major cotitzada de Espanya, és d’ètnia gitana. Sofia Kovalèvskaia, primera professora universitària a Europa d’origen rus, procedia d’una família gitana. Luis Heredia, escultor de fama internacional, gitano. August Krogh, premi Nobel en Medicina, gitano.”
Sobre la situació a les Terres de l’Ebre, des de Sastipén Talí Tortosa noten que encara hi ha molta desconeixença sobre els gitanos i les seues tradicions. Denuncien que la situació de racisme que es troben més sovint és la negativa dels propietaris a llogar pisos o equipacions quan s’assabenten que els demandants pertanyen a esta ètnia. “No solament la societat, sinó també les grans institucions ens discriminen. El diccionari Reial de la Llengua Española (RAE) ens defineix com trapelles, que ens volem guanyar les voluntats d’altres, especialment referit a la dona… lluitem durant anys perquè eliminin esta definició i seguirem fent-ho perquè és injust i va en contra dels nostres drets fonamentals.”
El paper de la dona gitana en la seua comunitat és un tema que, des de fora, es viu amb polèmica. Soraya Claveria creu que ser dona i gitana és complicat: “Com a jove gitana tens un paper molt important. Hi ha una línia molt fina, has de tenir cura de no passar-la ni quedar-te molt enrere. Si la passes, per als gitanos deixes de ser gitana i ets una paia; si et quedes molt enrere, els paios creuen que no estàs integrada a la societat, que pertanys només a la teua comunitat i tens les teves pròpies regles. Hem lluitat, continuem lluitant i seguirem lluitant per la mateixa igualtat de condicions i d’oportunitats.”
1 comentari
Moltíssimes gràcies per aquest article i donar visibilitat a la comunitat gitana. Mil gràcies al Diari Digital a prop.