Del 20 al 22 d’octubre, Santa Bàrbara acollirà una nova edició del certamen amb col·loquis, debats, espectacle de teatre, dansa i música experimental
“Volem generar un nou relat des d’una perspectiva de gènere i inclusiva dels nostres territoris no urbans. Conscients que tenim un paisatge propi, una cultura popular vinculada als cicles de la natura, i que al ser persones del territori la coneixem en profunditat, volem resignificar moltes de les nostres herències, des de la nostra perspectiva actual vinculada al pensament i l’activisme. La prioritat és aconseguir que els pobles puguin ser diversos en qüestions d’identitats de gènere i afectives”, explica Anna Zaera, periodista, gestora cultura i codirectora de Rihihu juntament amb l’artista Zoraida Roselló. Amb este relat com a punt de partida, del 20 al 22 d’octubre, Santa Bàrbara acollirà una nova edició del certamen d’arts vives a la Plana del Montsià.
El tret de sortida a Rihihiu el donarà l’espectacle Xalar, una intervenció artística comunitària creada a partir de la memòria viva sobre la festa, l’oci i la celebració. Un grup de veïns i veïnes de Santa Bàrbara han treballat amb documents, fotografies i objectes quotidians per construir una proposta escènica que inclou dansa i música a partir d’un treball d’improvisació i composició amb la veu i la paraula. L’espectacle ha estat creat conjuntament amb un equip artístic professional format per Marta Galán Sala, Montserrat Iranzo i Domingo, Pau de Nut i Adrià Juan. Xalar es podrà veure divendres, 20 d’octubre a les 19.30 h a la Masada d’Espuny. Comptarà amb un col·loqui posterior. La nit de divendres acabarà amb un concert de l’artista ampostí Ubaldo, que presentarà el seu cinquè disc La nit és fosca, però estic bé, un àlbum conceptual que parla de la nit i de com la foscor canvia la percepció de l’entorn. El treball està dividit en quatre actes en què predominen les guitarres, amb gravacions de camp, collages minimalistes i veus que creen paisatges melancòlics i meditatius. A les 21.00 h a la Masada d’Espuny.
Rihihiu aporta una revisió de la cultura popular des d’una perspectiva feminista i queer que promogue el pensament des de l’actitud festiva i carnavalesca. No només vol afavorir l’exhibició d’art contemporani sinó també promoure la creació comunitària sobre el territori a través de residències artístiques i la implicació de col·lectius locals.