A la reserva natural de Riet Vell, al delta de l’Ebre, se treballa en dues direccions. La primera, encarada a la conservació de les aus que vénen al Delta. La segona, la implantació d’un model d’agricultura ecològica per produir arròs. Estes dos activitats conviuen a través de criteris d’investigació aplicada que han demostrat que l’una no contamina l’altra i al revés. Al contrari, són dos models que conviuen en simbiosi, fent que les aus se beneficien de l’aliment i el refugi que troben als arrossars i viceversa. Riet Vell és un projecte que forma part de SEO BirdLife, una organització que lluita per la conservació de les aus i els seus hàbitats.
Marc Viñas és el coordinador de la Reserva Ornitològica de Riet Vell. Després d’uns anys vivint a Irlanda del Nord, ara treballa a la reserva completant un equip de tres persones. Aquí s’encarreguen de fer el cens de les aus en tres zones diferenciades: la primera, al bosc de ribera, la segona, a la zona dels arrossars, i la tercera a la llacuna. Tot i que encara és prompte per saber com anirà l’estiu, Viñas recalca que la llacuna està més buida que en campanyes anteriors, degut a la sequera i a que s’omple de manera artificial. Tampoc saben com se desenvoluparà la campanya de l’arròs, que un grup d’arrossaires del Delta s’encarrega de fer créixer de manera orgànica, sense pesticides.
Des de l’observatori, la llacuna se veu seca per a esta època de l’any. Viñas ja avança que les aus notaran la falta d’aigua. N’hi ha que la necessiten per alimentar-se mentre que altres espècies nidifiquen a la seua superfície. Espècies com el flamenc, el bernat pescador o el martinet blanc, algunes de les més característiques del Delta, ja han marxat de la llacuna perquè no podien alimentar-se correctament. Ara s’ha començat a omplir degut a l’aigua que ha començat a baixar del Canal de la Dreta de l’Ebre i aus com els xatracs han tornat per mirar de crear el seu niu, que ha de quedar flotant a l’aigua. La falta de líquid també és un inconvenient per als observadors i fotògrafs interessats en les aus. Des de l’observatori, si no hi ha aigua que arribe a les ribes, és complicat fer-los fotografies.
Tot i que és d’hora per treure conclusions, este estiu serà anòmal pel que fa a les temperatures. La sequera afectarà les aus que arriben al Delta, tot i que per a Viñas fan de mal dir els motius de la poca afluència d’aus que està observant. Explica que els moviment migratoris són complicats de predir i depenen de molts factors, com ara la destrucció d’hàbitats situats en altres punts del país o sequeres en altres zones. De fet, la problemàtica de l’aigua a Doñana (Huelva) segurament modificarà l’arribada habitual d’aus a zones com l’Albufera o el Delta.