El poeta tortosí Francesc Vicent Garcia va ser el primer gran escriptor de la literatura catalana barroca
Francesc Vicent Garcia, conegut com el rector de Vallfogona, va nàixer a Saragossa el 1579 i va passar la infantesa a Tortosa, d’on eren la major part dels seus avantpassats. La seua obra va marcar un abans i un després en la poesia del barroc català. Ara, quatre segles després de la seua mort, Pili Cugat i Carlos Lupprian han musicat les seues lletres en un nou disc que porta per nom ‘Cantant al rector de Vallfogona’.
El projecte sorgeix el 2019 quan el duet va acceptar la proposta de musicar poemes del tortosí amb motiu de les V Jornades del Patrimoni Literari Ebrenc. “Per nosaltres va ser una gran descoberta, es tracta d’un poeta molt peculiar i ens va cridar l’atenció el seu sarcasme tant a nivell poètic com en altres aspectes de la seua obra”, afirma Pili Cugat, qui afegeix que “malgrat que moltes de les seues poesies poden tenir un caràcter escatològic, vam fugir de tota aquesta vessant i ens vam centrar en aquelles lletres que tenien una connotació eròtica o de crítica social”.
Arran la bona acollida que van tenir les cançons el 2019, la parella artística es va plantejar seguint explorant el camp de la poesia del rector amb les seues melodies i van anar sorgint algunes propostes. “Per al Litterarum del 2020 vam presentar els tres temes creats per a les Jornades del Patrimoni Literari Ebrenc i algun poema més que havíem musicat durant el confinament. A més, vam plantejar un nou espectacle al voltant de les cançons”, detalla Cugat. Ja entrat el 2021 va ser quan van decidir desenvolupar per complet el projecte fins a arribar a les 10 cançons. Des de Vallfogona de Riucorb, població on Vicent Garcia va ser rector durant setze anys (1607-1623) anys, se’n van assabentar de l’espectacle i es van posar en contacte amb el duet perquè portessin la seua música al poble. Aleshores, explica la cantant, “vam començar a treballar en una vessant més teatral, introduint un personatge de la mà de l’actriu Pili Ferrando”.
D’esta manera va néixer l’espectacle ‘Les minyones del rector’, inspirat en una anècdota que explica Cugat: “Al segle XVII els rectors no podien tenir una minyona de menys de quaranta anys i les males veus diuen que el rector per complir amb la norma va tenir dues minyones que entre les dues arribaven als quaranta”.
El disc ja està disponible i s’està duent a terme una distribució directa. Es pot sol·licitar a través de les seues xarxes socials i el correu produccionsculturaviva@gmail.com. Durant este any vinent es duran a terme diferents presentacions del seu treball arreu del territori català.