Noemí Poquet pertany a la quarta generació del Molí de Rué. La seua família s’ha dedicat sempre a la producció de vi i oli, i ella va tenir clar que volia seguir la tradició. Ells mateixos també cuiden els cultius que després acaben embotellats, la majoria dels quals se venen a l’agrobotiga, situada a Vinebre, el seu poble. Noemí i la seua mare passen hores aquí, perquè l’antic molí és a només uns metres.
Noemí va estudiar Enologia. Tota la seua vida ha sabut que havia de formar-se i seguir amb el negoci familiar. Mai va plantejar-se dedicar-se a res més. L’antic molí ara té molts espais en desús i servix com a espai de reunió familiar. Hi celebren Nadal, dinars, sopars i, fins fa uns anys, els reixos de Vinebre se vestien aquí, era la tradició. És un lloc històric que els pertany des de fa més d’un segle, i Poquet s’esforça en mantenir-lo. Vol preservar l’essència de l’empresa i, per aconseguir-ho, dona valor als productes de sempre.
Un exemple és el vimblanc, un vi típic de Vinebre fet a partir de panses de macabeu. Li ha posat de nom Sol i Serena en referència al mètode d’assecament, que consistix en dixar el raïm al sol perquè la calor vagi fent efecte.
Tot i les ganes de modernitzar el negoci i d’adaptar-lo, Noemí seguix fent partíceps els seus pares de les decisions que prèn i ells són part del que passa al Molí. Aurea, la seua mare, passa els matins a la botiga i atén els clients. A més, és l’encarregada de procurar que les plantes i les flors de l’exterior no es morin amb les gelades. Aquí ha ajudat a criar els seus néts, inclosos els fills de Noemí, que expliquen que se senten tan lligats a la terra com qualsevol pagès.
El temps de la floració és una època dolça per a la Ribera d’Ebre. Els arbres fruiters esclaten les flors i fa anys que la comarca aprofita este atractiu visual per atreure turisme. Noemí Poquet és una de les viticultores que participen en les jornades. Ella espera que els turistes visiten la zona i acaben l’activitat amb una degustació dels seus vins.
Estant als paratges naturals de la Ribera d’Ebre és inevitable parlar de la massificació de projectes de renovables, línies d’alta tensió i la central nuclear, visible des de molts punts. Poquet explica que va treballar com a regidora a l’ajuntament de Vinebre durant una temporada i que va ser una de les veus contràries al projecte de cementiri nuclear que volia implantar-se a la comarca. Se mostra preocupada pel rumb de les tendències energètiques actuals i també per la situació dels pagesos. Forma part de l’Associació de Dones del Món Rural i, entre elles, comenten que els sectors de la pagesia, l’agricultura o la ramaderia se troben en un moment més que delicat, agreujat últimament per la pujada dels preus.
Tot i les preocupacions, que no són poques, Noemí Poquet no se veu fent una altre ofici que no sigue este. Denuncia la situació dels petits productors però confia en la qualitat del producte i d’esta terra, la del seu poble, la que no ha volgut dixar mai.