TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Per què la producció d’oli d’oliva és la pitjor dels últims quinze anys?

Casimira Subirats, de la junta rectora de la Cooperativa de Godall, parla de la pitjor collita que ha vist mai

A la Cooperativa de Godall, l’oli entra fins a l’abril. Este any, però, la pitjor campanya d’oliva dels últims quinze anys obliga l’entitat a tancar portes abans d’hora. “Hi ha cooperatives que ja han tancat, o d’altres de més petites que directament ja no han obert portes”. Casimira Subirats, pagesa i membre de la junta rectora de la Cooperativa des de fa dècades, explica que l’any passat van entrar gairebé un 1.700.000 quilos d’olives, a diferència dels 420.000 d’enguany. “Fa quaranta anys que treballo aquí. Només vaig veure una cosa semblant fa més de trenta anys enrere, però es va poder remuntar», afirma Casimira, que d’altra banda posa en valor la qualitat de la producció d’este any. “Quan va florir l’olivera va ploure molt i l’arbre va reaccionar amb estrès perquè abans no havia plogut. Enlloc d’amollar només la flor, va amollar flor i fruit”.

Per a Subirats, l’únic problema no és l’escassetat de l’última collita, sinó el poc valor que se li dona al producte. “Per a collir l’oliva, esta zona nostra és molt manual. Pots collir algunes finques amb maquinària, però a la majoria se fan servir borrasses i rasclets. Aquí hi ha un cost addicional. També som una zona on hi fa molt de vent, quan te’n dones compte ja tens l’oliva a terra”. Per a ella, la situació dels agricultors és extremadament crítica, fins al punt que creu que, en deu anys, a Godall quedarà un 10% dels pagesos que hi ha ara mateix.

Davant estes xifres de producció, Casimira no sap si l’oli que podran produir a la Cooperativa serà suficient per abastir la demanda dels clients habituals. Fa uns anys que aposten per un producte de qualitat alta, dixant de banda les olives que han caigut a terra, i han potenciat una marca de proximitat. Tenen 50.000 quilos d’oli, quan altres campanyes han arribat a fer-ne fins a 80.000.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que la campanya d’oli d’oliva 2022-2023 baixarà fins a les 15.000 tones, un 52% menys respecte una campanya mitjana. És una xifra inferior a la previsió de 19.000 tones que es va fer setembre abans d’iniciar la collita i a la de 16.000 tones de finals de gener, quan la collita es trobava ja a la recta final. És la campanya amb la producció més baixa dels últims 15 anys i segons la federació suposa pèrdues de fins a 55 milions d’euros al sector.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects