TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Per què celebrem el Dia de la Dona el 8 de març?

La data es deu a un conjunt de fets històrics

El Dia Internacional de la Dona es commemora el 8 de març, però els historiadors no tenen clar per què. L’explicació que s’ha popularitzat en els últims anys parla de l’incendi de la fàbrica tèxtil Triangle Shirtwaist, a Nova York, ocorregut el 25 de març de 1911. Les treballadores, majoritàriament dones, joves i immigrants, van morir cremades i ofegades per les condicions laborals infrahumanes de la fàbrica. No van poder escapar degut a les indicacions dels amos de tancar-ho tot per evitar robatoris.

Este és un dels fets que va propiciar la commemoració d’un dia que reivindiqués la dona, però n’hi va haver molts altres: el 8 de març de 1917, en les negociacions de pau per acabar amb la I Guerra Mundial, un grup de treballadores tèxtils russes s’organitza en vaga per demanar millores laborals. S’acaben sumant a la revolució que acaba amb la monarquia. Les dones del partit socialista nordamericà van ser les primeres a instaurar el Woman’s Day, un dia de reflexió i germanor. El primer es va celebrar el 3 de maig de 1908 a Chicago. Reivindicava el sufragi femení i rebutjava l’esclavitud sexual. A Europa, Clara Zetkin, líder de les socialistes d’Alemanya, proposa l’any 1910 a la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, a Copenhague, instaurar el Dia Internacional de la Dona. Es va celebrar per primera vegada el 19 de Març de 1911 a Àustria, Alemanya, Dinamarca i Suècia.

Més d’un milió de dones hi va participar, segons l’Assemblea General de l’ONU. Demanaven poder votar i ocupar càrrecs públics, el dret a treballar, a l’ensenyament i la fi de la discriminació laboral. El dia exacte de celebració va anar canviant fins al 1914 any en què s’institueix definitivament el 8 de març.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects