Recull de les entrevistes amb autors del territori que han publicat en els últims mesos
En el primer Sant Jordi després de la pandèmia, sembla que el sector del llibre en català ha recuperat la normalitat. A continuació, us proposem obres d’autors ebrencs que han publicat recentment i de les quals se n’ha parlat a A Prop.
Escales Avall (Columna, 2021) de Cinta Arasa. En paraules de l’autora jesusenca, el llibre és una biografia a tres veus de tres dones de la mateixa família, d’orígens ebrencs. Una de les protagonistes té una visió de la realitat distorsionada degut a la seua inclinació a dir mentides, i les altres dos són un espill que li mostren els fets des de diferents perspectives. Recupera aquí l’entrevista.
El somni trencat. Amposta: revolució, guerra i exili (Onada Edicions, 2021), d’Andreu Caralt. És el resultat d’una recerca exhaustiva sobre la ciutat d’Amposta i els fets que hi van ocórrer durant la guerra civil espanyola. S’hi recull el que va passar des dels anys previs a la guerra fins a la repressió franquista i l’exili de molts ampostins. Recupera aquí l’entrevista.
Geosmina (La Magrana, 2022) de Cinta Farnós. En el seu debut, l’escriptora del Perelló parla de la tornada a casa i de construir una relació amb el passat. Ho fa de la mà de la Llúcia, la protagonista, que viu i treballa a Irlanda però torna quan s’assabenta que sa mare ha mort. Té un accident de cotxe quan va a visitar la Coya, una amiga de joventut que la Llúcia no sap que existix. El periple per conèixer de veritat la seua mare la porta als escenaris de la infància i a Astúries, on viu esta amiga desconeguda. Recupera aquí l’entrevista.
Com vas perdre el braç, Balchowsky? (Columna, 2022), de Toni Orensanz. El periodista se capbussa en la història d’un pianista originari de Chicago que va acabar perdent un braç a la Batalla de l’Ebre, al Priorat. Ho fa a través de la descoberta d’uns fitxers on hi havia registres de les operacions mèdiques realitzades durant esta batalla. Recupera aquí l’entrevista.
Un paradís com el nostre (Saldonar, 2022), de Laia Beltran i Borja Duñó. El llibre és el resultat de dues visions sobre un mateix tema: l’èxode urbà cap a territoris rurals. Els autors, els periodistes Laia Beltran i Borja Duñó, van dixar Barcelona abans que la pandèmia obligués a molts habitants de ciutats a replantejar-se quin estil de vida volien per a ells i les seues famílies. Amb un llibre que amaga dues històries escrites de manera independent, els escriptors expliquen com van viure la seua fuga particular cap a Ulldecona. Recupera aquí l’entrevista.
Història Mítica de les Terres de l’Ebre (Comanegra, 2022), de Joan de Déu Prats. A l’obra s’expliquen episodis històrics, l’origen de personatges i éssers mitològics que ja pertanyen al pensament col·lectiu ebrenc, o se descobrixen les arrels d’alguns topònims de la zona. En forma de capítols breus, l’escriptor narra un context, uns fets i un impacte en el temps i en la societat. I l’inici de tot és, precisament, la figura del gran riu que travessa les comarques del sud de Catalunya: l’Ebre. Recupera aquí l’entrevista.