TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Les patents de les vacunes, a debat

Països com els Estats Units proposen eliminar-les

Esta setmana se donava la notícia de l’augment dels beneficis de Pzifer del 45% degut a les vacunes que subministra. S’espera que esta xifra augmente i que la farmacèutica acabe guanyant uns 21.600 milions d’euros, gràcies al 70% més de dosis que col·locarà al mercat. Fins ara, la majoria de països s’havien oposat a l’eliminació de les patents, argumentant que incentiven el desenvolupament de les vacunes i altres tractaments que actuen contra la malaltia.

Ara bé, els Estats Units van pronunciar-se ahir a favor de la supressió d’estes patents i farà costat a l’Índia o Sud-àfrica, entre altres, per aconseguir-ho. La crida dels països en vies de desenvolupament per aconseguir que la immunitat arribe a tothom tindrà el suport de la principal potència mundial a l’Organització Mundial del Comerç. La representant nord-americana de Comerç Exterior, Katherine Tai, ho ha defensat en un comunicat, dient que la crisi del coronavirus és «una crisi sanitària mundial i les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia reclamen mesures extraordinàries». Fa només una hora, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat que està disposada a negociar i debatre esta possibilitat.

Què son les patents i com funcionen?

Les patents son drets d’explotació que tenen com objectiu protegir un avenç i incentivar-ne la producció i innovació. La majoria dels medicaments que prenem també estan patentats, no només les vacunes. La OMS porta mesos demanant que les vacunes arriben més ràpid, i la resposta de la UE era que no era qüestió de l’oferta, sinó de la incapacitat de poder fabricar més punxades degut a la demanda mundial. La propietat de les vacunes per part de grans farmacèutics amb afany de lucre fa que no tothom pugue accedir al tractament. Només ho fan els països amb recursos.

En els últims dies s’està posant sobre la taula la possibilitat d’accelerar el procés d’immunització mundial passant pel tombament de les patents. Països amb menys possibilitats exigeixen que se facilite l’arribada de fàrmacs i que els estats més rics no acaparen els tractaments. L’OMS ha demanat col·laboració mundial per acabar amb el virus, i això s’aconseguirà si es tomben els interessos privats de les grans companyies i es posen les vacunes a disposició de la població.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects