També han empitjorat les desigualtats arreu del món
Un informe d’Amnistia Internacional posa sobre la taula les desigualtats que ha deixat la pandèmia de la covid-19. Les dones, els refugiats, les minories ètniques i la gent gran són col·lectius que ja estaven en situació d’emergència abans de la crisi i que s’han vist especialment colpejats per la situació actual. En el cas dels refugiats, Amnistia posa d’exemple el cas de d’Uganda, un dels països que més acull de tota Àfrica. A l’inici de la propagació del virus, va tancar les seues fronteres, deixant fora unes 10.000 persones que havien sol·licitat asil. El confinament també va fer que se disparessen els casos de violència de gènere i violència intrafamiliar.
L’altra cara de la moneda són les retallades de drets fonamentals que s’han implementat amb l’excusa d’aturar la propagació del coronavirus. “Hem vist tota classe de respostes dels nostres dirigents, tant mediocres com enganyoses, egoistes i fal·laces. Alguns han intentat normalitzar mesures d’emergència autoritàries que han adoptat per combatre la malaltia, mentre que una variant especialment virulenta de líders ha anat encara més enllà i ha vist en la pandèmia una oportunitat per consolidar el seu poder. En lloc de donar suport i protegir la població, s’han limitat a instrumentalitzar la pandèmia per minvar greument els seus drets “, declaren des de la organització.
Han parlat del cas d’Hongria, on el primer ministre Viktor Orbán va reformar el codi penal del país per poder enviar a la presó qui difongués informació falsa sobre el virus.