TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

L’augment de persones celíaques podria deure’s a l’ús de fertilitzants amb nitrogen

El nitrogen produeix blat amb més gluten

La celiaquia és una malaltia autoimmune que fa que no es tolere el gluten, una proteïna que es troba en gran quantitat de cereals. L’estudi que posa esta hipòtesi sobre la taula ha sortir publicat a la revista internacional Foods, i hi ha participat Jordi Sardans, del CREAF, un centre d’investigació públic enfocat a la ecologia terrestre i el coneixement del territori. També s’ha comptat amb especialistes de França, Àustria o la Xina.

A partir de la dècada dels 60, el consum de cereals i derivats del blat s’ha mantingut estable, però els humans ingerim una quantitat de gliadina equivalent a 1,5 kg cada anys. Les gliadines són les proteïnes que intervenen en la formació del gluten, i que els celíacs no toleren. Este augment es deu a la pujada de l’ús del nitrogen per fertilitzar cultius de blat. S’ha multiplcat per deu des dels anys 60, perquè millora el rendiment i la qualitat del sòl.

Josep Peñuelas, investigador del CREAF, afirma: “La fertilització amb nitrogen es tradueix en un possible problema directe de salut global. La relació que hem identificat amb l’augement de la celiaquia no implica l’existència d’una única causa directa: pot haver-hi altres factors, si bé aquest és important.”

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects