El nitrogen produeix blat amb més gluten
La celiaquia és una malaltia autoimmune que fa que no es tolere el gluten, una proteïna que es troba en gran quantitat de cereals. L’estudi que posa esta hipòtesi sobre la taula ha sortir publicat a la revista internacional Foods, i hi ha participat Jordi Sardans, del CREAF, un centre d’investigació públic enfocat a la ecologia terrestre i el coneixement del territori. També s’ha comptat amb especialistes de França, Àustria o la Xina.
A partir de la dècada dels 60, el consum de cereals i derivats del blat s’ha mantingut estable, però els humans ingerim una quantitat de gliadina equivalent a 1,5 kg cada anys. Les gliadines són les proteïnes que intervenen en la formació del gluten, i que els celíacs no toleren. Este augment es deu a la pujada de l’ús del nitrogen per fertilitzar cultius de blat. S’ha multiplcat per deu des dels anys 60, perquè millora el rendiment i la qualitat del sòl.
Josep Peñuelas, investigador del CREAF, afirma: “La fertilització amb nitrogen es tradueix en un possible problema directe de salut global. La relació que hem identificat amb l’augement de la celiaquia no implica l’existència d’una única causa directa: pot haver-hi altres factors, si bé aquest és important.”