El periodista i historiador publica ‘El somni trencat. Amposta: revolució, guerra i exili’
El periodista i historiador especialitzat en la Batalla de l’Ebre, Andreu Caralt, publica nou llibre. És el resultat d’una recerca exhaustiva sobre la ciutat d’Amposta i els fets que hi van ocórrer durant la guerra civil espanyola. S’hi recull el que va passar des dels anys previs a a guerra fins a la repressió franquista i l’exili de molts ampostins.
Per què Amposta és l’escenari principal d’ ‘El somni trencat’? Què la va fer especial?
L’any 2019 vaig guanyar la segona edició del premi de recerca Jordi Fontanet promogut per l’Ajuntament d’Amposta. El premi consistia en una beca per a dur a terme un estudi de la Guerra Civil a Amposta, i la publicació del llibre és el resultat de la recerca, realitzada durant un any i mig.
Quins episodis són els més destacats ocorreguts a la capital del Montsià durant la Guerra Civil?
Amposta, com la majoria de poblacions de les Terres de l’Ebre, va patir múltiples esdeveniments durant la Guerra Civil, alguns d’ells de forma més severa que a la resta de Catalunya com és el fet que el riu Ebre fou front de guerra entre els dos exèrcits durant nou mesos, d’abril de 1938 a gener de 1939. Pel que fa a Amposta, diversos episodis converteixen el seu cas en especial. En primer lloc, la fortalesa del moviment anarquista, que va impulsar una revolució social radical al municipi, el símbol de la qual és l’organització d’una gran col·lectivitat fonamentalment agrícola i un profund procés de municipalització de serveis. En segon lloc, l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat i la posterior evacuació de població civil per trobar-se enmig del front de guerra. En tercer lloc, l’operació de la batalla de l’Ebre entre el terme de Tortosa i la partida ampostina de la Carrova, on van morir molts soldats de la XIVa Brigada Internacional republicana. I per últim, el gran exili d’ampostins, sobretot anarquistes, a França i països llatinoamericans l’any 1939.
Com vas començar a investigar sobre Amposta i el que hi va passar durant la guerra?
El meu interès neix el 2018 quan l’Ajuntament d’Amposta ens va demanar a la meva empresa, Terra Enllà, la possibilitat de desenvolupar una ruta guiada pels espais de la Guerra Civil a la ciutat. Així va començar el procés de recerca que un any després vaig poder desenvolupar plenament gràcies a l’atorgament del premi.
Sovint, al nostre territori, i al país en general, ens adonem que hi van passar fets històrics de vital importància, però que no els coneixem en profunditat. Per què creus que passa? Fa falta educació en àmbit de memòria històrica?
En l’àmbit educatiu, i especialment a les Terres de l’Ebre, s’està fent una bona tasca d’impuls de les humanitats i de generar interès en la història contemporània. Són nombrosos els alumnes de batxillerat, per exemple, que elaboren bons treballs de recerca sobre fets de la Guerra Civil. En l’esfera política, l’interès és desigual, amb poques oportunitats de finançament per dur a terme recerques exhaustives, que necessitem temps i recursos. Molts dels supervivents han mort i malauradament jo no es podrà recuperar el seu testimoni. Així i tot encara hi ha molts aspectes de la nostra història recent que cal estudiar i recuperar, com crec he posat de manifest en el llibre.
De vegades, els mateixos supervivents o víctimes han de ser els qui reivindiquen les injustícies i les misèries de la guerra, com tu recalques quan parles de la lleva del biberó. Si ells no expliquen la seva història, molts cops s’oblida. Els periodistes investiguem prou sobre períodes conflictius del passat? Creus que es fa una bona tasca des del periodisme, públic o privat, per entendre bé el nostre passat?
La tasca d’estudiar els conflictes del passat recau fonamentalment en els historiadors, que hi han d’aplicar els criteris científics de la professió. Ara bé, el periodisme pot aportar-hi molt, sobretot en la imprescindible recuperació de la memòria oral dels participants, amb la recuperació de documentació d’interès i, sobretot, amb l’interès de divulgar aquest coneixement a la societat. He estat periodista durant divuit anys en un mitjà de premsa escrit i sempre m’ha interessat aquest període històric, però es necessita temps i coneixements específics per a desenvolupar recerques i la tasca diària d’un periodista molts cops això no ho permet.
A banda de periodista i escriptor, ets corresponsable de Terra Enllà, empresa de serveis i agència de viatges especialitzada en la batalla de l’Ebre, la Guerra Civil i la II Guerra Mundial. Com naix este projecte?
Terra Enllà, estudis i experiències, fou format el 2014 per jo mateix i per Maite Hernández, antropòloga, educadora i experta en drets humans. Som una petita empresa ebrenca de serveis i agència de viatges especialitzada en memòria històrica. El projecte neix dels nostres respectius bagatges professionals, especialment el meu perquè l’any 2011 ja havia obert un digital dedicat exclusivament a aquest període històric, www.diarideguerra.com. Oferim rutes i viatges pels espais de la batalla de l’Ebre a les Terres de l’Ebre, Priorat i Segrià, a més de rutes específiques per Tortosa, Amposta, front del Segre, Barcelona i els espais de l’exili de 1939 per l’Alt Empordà i el Rosselló francès. A més, el 2019 vam oferir el nostre primer viatge internacional, als espais del desembarcament de Normandia. L’any vinent, després de l’aturada obligada de dos anys per la pandèmia, oferirem aquest viatge de nou i dos més d’àmbit internacional: a la ciutat polonesa de Cracòvia amb visita al camp d’extermini d’Auschwitz i un segon al camp de concentració de Mauthausen, a Àustria. Tota la nostra programació d’activitats es pot consultar a la pàgina web: www.terraenlla.com. Finalment, Terra Enllà també es dedica a oferir un servei de redacció d’històries de vida per a familiars de combatents, informes i estudis per a administracions locals, senyalització d’espais històrics, itineraris per a grups escolars d’arreu de Catalunya i itineraris personalitzats per a descendents de combatents, entre d’altres.
La teua feina a Terra Enllà és el motor per seguir investigant sobre temes històrics al territori?
La nostra feina a Terra Enllà ens compromet a adquirir nous coneixements constantment: sigui amb l’ampliació de la nostra biblioteca, adquisició d’informació d’arxius, compartint dades amb altres persones, també dels nostres clients, etc. En aquest sentit, fa mesos he iniciat la recerca per escriure un llibre sobre la batalla de l’Ebre. D’altra banda, si rebem encàrrecs per part d’administracions públiques o privats iniciem recerques en l’àmbit que ens demanen.