El conjunt d’activitats presentat conforma una programació que inclou art, música, teatre, cinema i literatura
L’Ajuntament de la Ràpita ha presentat la programació cultural del primer semestre del 2023, la qual inclou més de quaranta activitats d’art, música, cinema, teatre i literatura. En la presentació, l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha exposat que “la programació, que supera les quaranta activitats, abasta un ventall molt ampli i divers d’oferta cultural per a tots els públics, tothom podrà gaudir de l’activitat cultural que desitgi”. Caparrós ha destacat la participació de les entitats culturals, ja que “són una de les riqueses que tenim al nostre poble” i “és un orgull que moltes de les activitats culturals es puguin dur a terme gràcies a la seva implicació”.
La programació es durà a terme als diferents equipaments culturals que hi ha a la Ràpita. La regidora de Cultura, Èrika Ferraté, expressa que “una de les coses que sempre posem de manifest és la importància de donar vida a tots els equipaments culturals que tenim a la Ràpita perquè, com bé diem, tenen sentit si s’omplen d’activitat i de les persones que els gaudeixen”.
Aquest primer semestre, l’Auditori Sixto Mir acollirà quatre espectacles de teatre per a adults. Teatre musical, comèdia i teatre social de memòria històrica seran els protagonistes, amb obres que estan triomfant a la cartellera de Barcelona o que són d’estrena d’aquesta mateixa temporada. La primera a pujar a l’escenari serà la comèdia ‘Agència matrimonial 7 d’amor’, de la companyia M’enredo Teatre (22 de gener).
El 26 de febrer, Núria Esquius es transformarà en ‘La cupletista’, en un espectacle que homenatja el món del cuplet del Paral·lel barceloní de principis de segle XX. La memòria històrica tindrà, com és habitual a la programació cultural de la Ràpita, un paper destacat, amb l’estrena del nou espectacle de David Pintó i Nan Valentí ‘La primera’, que recordarà la figura de Nativitat Yarza, mestra i primera alcaldessa de Catalunya que després de 40 anys d’exili no va aconseguir tornar a casa. El 16 d’abril, a les 19 hores, arribarà el musical ‘Èxit, el musical de la meva vida’ amb Roger Pera.
Després del bon succés obtingut amb els espectacles familiars de Nadal -amb el mag Stigman i el concert de Dàmaris Gelabert que van penjar el cartell d’entrades exhaurides a l’auditori-, la Regidoria de Cultura continua apostant per espectacles d’interès per al públic més petit, que puguin gaudir d’obres adequades a la seua edat, amb continguts lúdics, amb valors i alhora didàctics, i emocionalment interessants. Hi haurà, doncs, tres espectacles adreçats al públic més infantil: ‘Les set cabretes i el llop’, de la companyia Simsalabim (11 de febrer), l’espectacle ‘Clàssic’, del mag Fèlix Brunet (11 de març) i l’espectacle ’10 anys d’històries’, de la companyia local Petit Teatre (25 i 26 de maig).
La música també tindrà protagonisme en aquesta programació. El dissabte 28 de gener, l’Auditori rebrà el concert de l’artista Rampaire, que presentarà el seu darrer treball discogràfic. El primer d’abril tindrà lloc el concert de la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca, en què la música clàssica i el cinema es donaran la mà. I el 22 d’abril se celebrarà el concert de Sant Jordi de l’Orfeó Pau Casals.
Pel que fa a la Biblioteca Municipal Sebastià Juan Arbó (BMSJA), continuaran les novetats literàries que periòdicament presenta el centre als seus lectors, així com les exposicions, presentacions literàries i activitats a la sala infantil. Així, per exemple, aquest mes de gener acull l’exposició ‘Joan Fuster, una vida il·lustrada’ i al mes de febrer la mostra ‘Cavall Fort celebra 60 anys’; i en pròximes setmanes es presentaran llibres com ‘El sueño oculto’, de Carmen Mariano (27 de gener), ‘El alboroto’, de José Antonio Floría (3 de febrer), i ‘Com vas perdre el braç, Balchowsky?’, de Toni Orensanz (24 de febrer).
Al Museu de la Mar de l’Ebre (MME) han arrencat l’any amb l’exposició temporal ‘Mestres d’aixa de butxaca’. Al mes de febrer aterrarà l’exposició ‘Delta 4.30’ i al maig ‘Posidònia’, de Carles Bros. El museu rapitenc també celebrarà el Dia Mundial dels Museus amb una programació d’activitats la setmana del 18 al 22 de maig. A l’Església Nova, hi haurà l’exposició de l’artista Antonio Álvarez Márquez i la mostra ‘La llum d’Iris’. Així com la presentació de la publicació dels treballs de recerca i la presentació de la novel·la ‘La tomba de l’Ebre’ d’Andreu Carranza.
Des de fa uns anys, el cinema és també un dels puntals de la programació cultural rapitenca, a través de dos eixos programàtics: d’una banda, les sessions de cinema que dissenya l’entitat Cineclub La Ràpita -amb dues projeccions mensuals, en versió original, i prioritzant films clàssics, independents o que han estat inèdits a la gran pantalla-; i d’altra banda, les projeccions -cada tercer dijous de mes- del Cicle Gaudí de cinema català, que ens permetran, per exemple, veure pròximament de pel·lícules com ’42 segundos’, ‘Una año, una noche’ i ‘Sucre’. Enguany, també tindrem dues projeccions del ‘VOC’, el festival de curtmetratges en català organitzat per Omnium Cultural, que acollirem a l’auditori el diumenge 19 de febrer i el dijous 2 de març.
Finalment, cal destacar que continuarem celebrant festivitats com l’Aplec de sardanes al Montsià (abril), Sant Jordi (el cap de setmana del 23 d’abril), el Dia Mundial de la poesia (21 de març) o el Dia de la música (21 de juny).
Les entrades per als espectacles de l’Auditori Sixto Mir es posaran a la venda a partir de dimarts 17 de gener, tot i que per a l’espectacle d’aquest diumenge ja es van començar a vendre la setmana passada.
La Regidoria de Cultura continua apostant a través de la seua programació per la promoció dels hàbits lectors en la ciutadania, a través de la campanya ‘La Ràpita llegeix’, que no es limita a les activitats de foment de la lectura que programa la BMSJA, sinó que busca que transversalment altres activitats, com el teatre o les exposicions, incentivin el gust per la lectura, el contacte amb els llibres i el debat d’idees que s’hi generi. És per això que, a tall d’exemple, s’ha cuidat que molts dels espectacles teatrals que es veuran a l’Auditori Sixto Mir parteixin de textos editats o llibres clàssics, i puguin tenir així una continuïtat lectora a través de l’interès escènic que hagin generat en els espectadors.