La trobada va aglutinar l’experiència i els nous talents i va posar de manifest el potencial del sector a la Terra Alta
El sector tèxtil de la Terra Alta es va trobar el passat divendres a Vilalba dels Arcs en una jornada que va servir per analitzar els reptes i oportunitats als que s’ha d’enfrontar actualment a nivell empresarial i per plantejar objectius que li permetin adequar-se a les necessitats actuals del mercat i, alhora, n’afavoreixin el desenvolupament local.
“El tèxtil és un sector molt important a la comarca i moltes dones es van introduir a través seu per primera vegada al món laboral. Esperem que aquesta jornada serveixi per donar un impuls al sector. Cal posar en valor el que tenim a la comarca, sobretot pel que fa a l’empoderament de la dona”, va expressar Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, durant el discurs amb què va donar la benvinguda als participants.
La trobada, organitzada pel Consell Comarcal a través de Terra Alta Més i que va combinar la presencialitat i la virtualitat, va congregar modistes, patronistes, dissenyadores i altres treballadors del sector que van combinar experiència i llarg recorregut amb joventut i nous talents amb la voluntat compartida d’aportar idees i crear noves sinergies.
La sostenibilitat, l’economia circular i la preocupació pel medi ambient van ser alguns dels punts que van sorgir durant el primer tram de la jornada, dedicat a les noves tendències, a l’entorn tecnològic i ecològic, i als hàbits de consum i innovació. “Necessitem creure’ns-ho més i tenir molt en compte la sostenibilitat. Cal caminar junts i valorar el potencial de mans existent a la Terra Alta. Hem d’anar creixent però mai tirar enrere”, es va concloure en el primer debat de la sessió.
El segon aspecte que va tractar la jornada va ser sobre els recursos més estratègics per al sector i el futur dels oficis. En aquest torn, van intervenir dos joves estudiants de disseny de moda i d’art tèxtil, que van denunciar que, de vegades, es dona més valor a la part creativa que a qui materialitza les idees. “Es porta la moda a un terreny molt artístic més que a un disseny que ha de donar una respostes. S’ha de saber entendre la feina que hi ha al darrere”, va apuntar l’estudiant Dani Barris. El tercer tram de la jornada es va centrar en els nous models d’organització, la cooperació i el treball en xarxa.
Talent i confiança
“Després de mi, qui hi haurà?”, va demanar l’Hermínia, confeccionista de la Terra Alta que ha vestit la infantesa de la reialesa britànica. La jornada va servir per respondre aquesta pregunta i evidenciar el talent que aposta pel sector i per mantenir les iniciatives de caràcter local per extrapolar-les més enllà del territori. “Esteu en un moment clau postpandèmia, difícil però boníssim per liderar el projecte en un context súper estimulant i reptador. Només cal que us reconvertiu en un sector culturalment i estructuralment molt atractiu, que sigui àgil, que cridi al talent i, per sobre de tot, us ho heu de creure fermament. El talent hi és però també hi és aquest amor i passió pel que feu, per com ho feu i per la qualitat que aconseguiu com a resultat final”, va exposar Mercè Serrabassa, executive coach a l’OBS Business School, encarregada del tancament de l’acte.
En aquest sentit també es va expressar Ramon Jornet, vicepresident del Consell Comarcal de la Terra Alta. “Sou unes supervivents que heu continuat endavant amb els vostres projectes. Us animo a seguir fent-ho. El relleu sempre s’aconsegueix quan l’activitat té resultats econòmics. Ara, agafant les experiències exposades és el que hem d’aconseguir. La mancança que tenim a la Terra Alta és d’infraestructures, digitals i físiques, i de gent, tenim mancança humana, però la superem amb esforç, talent i ganes”, va afirmar.
Aquesta acció ha estat subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.