Hi ha canvis en la manera d’escollir la llengua de les proves
La Selectivitat comença avui, dia 14, i s’estendrà fins al 16 de juny. Més de 40.000 estudiants catalans passaran diversos exàmens repartits en estos tres dies en un format prepandèmic, sense que les mascaretes siguen obligatòries a les aules, tot i que sí que se recomana el seu ús. Estes proves són útils per entrar a les diferents universitats catalanes mitjançant una fase general, on els aspirants s’examinen de quatre assignatures comunes i una opcional al batxillerat, i la fase específica, que servix per pujar nota i és voluntària.
Enguany, però, també hi ha novetats pel que fa a la llengua. Se repartirà un formaulari anònim on els alumnes podran escollir la seua llengua de preferència per fer els exàmens. Els professors s’enduran una còpia d’este document i repartirà les proves segons la llengua escollida. Esta mesura s’instaura per complir la sentència de l’abril del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va determinar que prioritzar el català a l’hora de repartir els exàmens vulnerava els drets dels estudiants.
No és el primer cop que el criteri pel que fa al català canvia. El juny del 2021, el professor de cada aula va recordar als estudiants que podien demanar la prova en qualsevol de les llengües oficials i també ho explicava un cartell col·locat a cada classe. Els estudiants que no volien la prova van català ho van demanar a mà alçada. A la convocatòria de setembre, els responsables van preguntar a cada alumne (n’hi va haver uns 5.000) si volien passar la Selectivitat en català, castellà o aranès, i el TSJC li va donar la raó a l’Assemblea per a una Escola Bilingüe, que va manifestar que els que no volien examinar-se en català s’havien de significar respecte a la resta d’aspirants.