Entitats ecologistes s’oposen als horts solars al territori
La Ribera d’Ebre és, actualment, la comarca de la província amb més projectes fotovoltaics. Hi ha 18 projectes presentats, que sumen un total de 823,34 ha. Al darrere se situa la comarca de l’Alt Camp, que té projectades 514 ha.
Es tracta de projectes sol·licitats que es troben en tramitació i que ja han passat la ponència ambiental. A la Ribera d’Ebre hi havia 910 ha de superfície fotovoltaica projectades i 87 es van considerar no viables. Tal com explica Marta Josa, tècnica de defensa ambiental de GEPEC-EdC, estos projectes són perjudicials per al territori rural i suposen “una hipotecació del paisatge, del turisme i la biodiversitat”. “Estes taques -els horts solars- estan degradant la biodiversitat i tot el territori”. Segons explica la tècnica de GEPEC, hi ha tants projectes d’horts solars en terrenys agrícoles a causa del baix preu que suposa. El model que proposen els ecologistes és apropar-se a les zones de consum, com és la ciutat de Barcelona, i instal·lar les plaques en zones industrials.
Després de l’incendi de la Ribera d’Ebre diferents empreses es van interessar pels terrenys calcinats per poder instal·lar horts solars. Malgrat això, avui dia no hi ha cap projecte presentat en els terrenys de la Ribera d’Ebre, tot i que sí a la part del Segrià, on el terreny ha estat considerat com un emplaçament viable, amb un projecte de 45,8 ha.
El 29 de juliol, Ecologistes de Catalunya (EdC), van demanar a la consellera d’Acció Climàtica Teresa Jordà, que aprovés la moratòria de tots els projectes insostenibles d’energies renovables en un període de temps breu de quaranta dies. Aquests projectes són els que s’han dictaminat com a viables des de l’aprovació del Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per al canvi climàtic i l’impuls a les renovables. D’esta manera, només quedarien exclosos i seguirien sent viables els projectes de baixes dimensions.
Actualment, encara que la moratòria s’ hagi fet pública, “no s’està aplicant perquè no hi ha normativa que la valide”, explica Josa. “Si no hi ha normativa, la llei segueix endavant”. A més, segons Josa, tots els projectes que, durant tres mesos des de la seua presentació no han estat validats per la Ponència Ambiental, segueixen endavant. “Actualment no hi ha una Ponència Ambiental constituïda”, apunta la tècnica, qui lamenta que els projectes d’horts solars seguisquen endavant sense este control. Malgrat això, des de GEPEC es demana que es derogue la moratòria i es cree un nou decret que incloga la participació dels ajuntaments i propose un pla tenint en compte tots els agents del territori.
Les comarques de les Terres de l’Ebre s’apropen a les 1500 ha de superfície fotovoltaica projectades, ja que a la Terra Alta n’hi ha 239, al Baix Ebre 307 i al Montsià 86.