Els arqueòlegs han descobert 54 cossos i preveuen trobar-ne més
Este matí, la consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, i l’ex conseller Raül Romeva han visitat la fossa de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre. Capella ha declarat que els treballs d’excavació seguiran almenys dos o tres mesos més i que la fossa serà una de les més importants pel que fa a la recuperació de cossos.
Situat a la serra de Cavalls, el mas de Santa Magdalena va ser utilitzat com a hospital de guerra durant almenys l’agost i el setembre de l’any 1938, en plena Batalla de l’Ebre. Els ferits amb possibilitats de sobreviure s’enviaven als hospitals situats a la rereguarda, però les operacions d’urgència es feien allà mateix. Els cadàvers s’enterraven a la fossa on ja s’han localitzat 54 cossos de soldats republicans.
Tot i que encara no hi ha confirmació genètica, s’han localitzat els familiars dels soldats Joan Urgell i Josep Aubeso. Ha sigut possible gràcies a la llibreta del doctor Miquel Gras, que treballava a l’hospital i va anotar una trentena de noms de joves que anaven morint. Justícia està en tràmits per adquirir un fons fotogràfic d’Alec Wainman, un brigadista britànic que conduïa ambulàncies i va documentar el front d’Aragó i la Batalla de l’Ebre. Les imatges podrien donar pistes sobre nous punts d’enterrament.
La fossa de Móra d’Ebre es la número 34 d’actuació del Pla de fosses, un programa que des del 2017 planifica l’obertura de fosses per identificar-ne les víctimes. S’han recuperat les restes de 393 persones i en 9 ocasions les han pogut identificar, gràcies al Programa d’identificació genètica. En esta base de dades hi ha registrats els perfils dels familiars dels desapareguts. S’entrecreuen les dades d’uns i altres i es comprova si coincideixen.