TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

La comissió per la retirada de símbols franquistes de Tortosa celebra la nova llei de memòria democràtica

La nova llei garanteix la retirada del monument franquista amb l’obligatorietat de treure símbols franquistes

La nova llei de memòria democràtica, anunciada esta setmana, inclou, de forma explícita, la retirada dels símbols franquistes de l’espai públic en un termini màxim de dos anys. Este punt apel·la directament al monument de Tortosa, fet que ha estat celebrat des de diferents partits, institucions i col·lectius, com ha estat el cas de la comissió per la retirada de símbols franquistes de Tortosa, qui ha estat lluitant a favor de la retirada del monòlit durant anys.

Tal com va anunciar la Consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, aquesta nova llei «reforça que el monument ha d’anar fora». Tot i les peculiaritats en la història de la retirada del monòlit, que ara es troba judicialitzat, la consellera va declarar que «amb aquesta nova llei el jutge tindrà més força per avançar en el procés perquè puguem per fi treure el monument».

Des de la comissió per la retirada de símbols franquistes de Tortosa es valora positivament la nova llei pel que fa a l’obligatorietat explícita de retirar els símbols franquistes de l’espai públic, que «és el que anem demanant des de la comissió des dels seus inicis» declaren. Per tant, que la nostra demanda siga recollida ara per la llei, i que pose un termini de dos anys no pot fer altra cosa que donar-nos confiança i convenciment que és un pas més important per poder retirar el monument franquista més gran de Catalunya del mig del riu Ebre al seu pas per Tortosa». A més, la comissió demana que la Llei suposi la provisió dels recursos per poder-la aplicar i dur a terme la retirada d’estos símbols que hi ha arreu de Catalunya.

En la llei també es regula el Cens de simbologia franquista de Catalunya, així com el Cens de símbols i altres elements retirats durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. D’altra banda, es prohibeix realitzar actes i homenatges d’enaltiment del franquisme, i concedir ajuts per dur a terme projectes que siguen contraris a la memòria democràtica. S’estableix així mateix l’obligació de retirar les distincions, nomenaments, títols i honors institucionals concedits a persones que van dirigir, van participar o van donar suport al cop d’estat de 1936 o al bàndol rebel durant la Guerra Civil.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects