Alba Pla i Marcel Sabatè recullen caixes i botelles després d’un cap de setmana de fira. Han sortit de la Terra Alta per instal·lar la seua paradeta i donar a conèixer el seu producte: l’hidromel Lärna. Abans de la pandèmia, Marcel, fill d’apicultors, va intentar crear esta beguda a base de mel, aigua i llevadures per donar una altra sortida al producte familiar. Tenien previst fer-ne deu ampolles, però diuen que no se’n van poder quedar cap. Entre amics, familiars i coneguts, les van acabar totes.
Esta temporada han produït mil litres, i volen seguir creixent. Els agradaria tenir oberta la seua petita botiga, a Arnes, cada dia. S’ho estan plantejant de cara a l’estiu, però les faenes que tenen els limiten els horaris i les possibilitats. Tot i els entrebancs, se plantegen fer més hidromel de cara als propers anys perquè la resposta dels consumidors ha sigut excel·lent. Conten que els coneixen a moltes de les fires que van, arreu de Catalunya.
El procés de producció, tot i que va en augment, és artesà. L’hidromel tarda uns sis mesos en gestar-se des que se fa la primera mescla. Lärna elabora també la varietat d’hidromel madurada en roure, Quercus, que triga almenys tres mesos més en estar a punt. Marcel i Alba van començar seguint receptes que trobaven a Internet, i provant, equivocant-se i tornant-ho a intentar. Van fer un curs a l’Escola Agrària de Gandesa, on van confirmar que estaven fent les coses bé.
El projecte Lärna ha sorgit de la seua empenta. Un projecte propi que van començar com un hobby s’ha convertit en una professió. Tot i la il·lusió que els fa veure que l’hidromel agrada i arriba fora de les Terres de l’Ebre, l’esforç va més enllà de les hores que hi invertixen. La inversió econòmica ha estat important: compten amb un punt de venda adequat per exposar les ampolles, fer el procés d’embotellament i etiquetatge de manera manual i dixar que la mescla madure en tres tines. Els agradaria fer més àgils tots estos processos, però també creuen que, amb més recursos, l’encant de l’artesania se perdria, i ho valoren.
Aquí s’hi passen hores. Sempre hi ha coses a fer, preparar comandes, segellar les botelles o preparar el següent cap de setmana. Tenen la vista posada en el futur, ja sigue en la propera fira o en la propera campanya. L’any que ve volen arribar als tres mil litres i encaren amb confiança la temporada d’estiu, esperant el turisme interessat en els productes del territori, un tipus de comprador que en els darrers anys marcats per les restriccions no han pogut explotar del tot.
En este petit local al poble d’Arnes, Marcel i Alba treballen quan poden, quan la faena de sanitaris els ho permet. L’aventura que van començar provant mescles amb la voluntat de donar sortida a la mel els ha dut més lluny del que van imaginar en un principi. L’èxit els ha fet plantejar-se cap on tirar, però tenen clar que l’hidromel té futur i volen seguir creant.