La Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud defensa que l’aigua del transvasament actual seria suficient per abastir una planta d’hidròlisi a química de Tarragona
En els últims mesos s’ha sentit a parlar a sovint sobre l’hidrogen verd, combustible creat a partir d’energia renovable que, des de la Unió Europea, s’espera establir en les properes dècades. Tot i els múltiples beneficis que pot suposar el fet de deixar d’utilitzar l’hidrogen gris, que és provinent d’energies que cremen combustibles fòssils, l’establiment de plantes d’hidròlisi per crear hidrogen verd podrien comportar canvis en el paisatge del territori.
L’hidrogen verd és un component químic que funciona com un combustible i pot ser utilitzat “en la indústria, la substitució de gas natural en indústries, en les cases reduint el consum de gas natural a través de la combinació i en la mobilitat, tant en autobusos com en transport pesat i automòbils en un futur” explica el coordinador de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, Jordi Cartanyà.
Malgrat els múltiples beneficis davant la lluita contra el canvi climàtic, GEPEC-EdC ha qüestionat les formes en què es podria dur a terme la creació d’hidrogen ver al territori. Segons explica el president del GEPEC, Xavi Jimenez, “per produir hidrogen verd s’ha de produir més energia de la que ja s’està produint”. Jiménez destaca que per produir este combustible es requereix molta energia i qüestiona la manera en què s’aplicarà al territori la indústria de l’hidrogen verd. “En el model actual de renovables no es tenen en compte ni els paisatges, ni l’activitat agrària ni la biodiversitat” lamenta el president dels ecologistes afirmant que “l’hidrogen verd pot fer que la situació agreugi la situació que estem vivint”. GEPEC, que no es mostra en contra de l’ús de l’hidrogen verd, proposa una reconversió del model de les energies renovables, “utilitzant els milions de metres quadrats de teulades industrials per produir energia amb plaques fotovoltaiques”. En aquest aspecte, la Plataforma proposa el mateix. Tal com apunta Jordi Cartanyà es pot generar energia fotovoltaica “en els espais que ocupa la indústria petroquímica”.
Per produir hidrogen es requereix aigua i, en aquest aspecte, GEPEC es mostra preocupat i alerta d’un possible transvasament. La Plataforma ha afirmat que han estudiat la possibilitat de crear una planta de generació d’hidrogen per abastir la indústria petroquímica de Tarragona i, en este cas, “no seria necessari un nou transvasament de l’Ebre”, ja que l’actual ja seria necessari per poder crear l’hidrogen.
El projecte Espluga de Francolí, un antecedent
Per tirar endavant el projecte de creació d’una planta d’hidròlisi a l’Espluga de Francolí “necessiten que siguen aprovades totes les centrals eòliques que van a la zona de les Garrigues”, afirma Jiménez. Davant d’esta situació, GEPEC tem que es repetixque la situació a les Terres de l’Ebre. L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí va rebutjar la creació de la planta al municipi per la falta d’aigua i l’”allau” de projectes d’energia eòlia i fotovoltaica que comportava a la comarca.
De cara al futur
Al territori ebrenc, per ara, no es consumeix una quantitat destacable d’este combustible, però hi ha diferents empreses interessades en transitar el seu model de consum cap a l’hidrogen verd. Dos exemples són la companyia d’autobusos Hife i la tonyinaire Balfegó en els seus transports, segons ha explicat el coordinador de la Plataforma.
El COPATE, per la seua part, també s’ha interessat per alguns projectes relacionats amb la producció d’hidrogen verd per als vehicles de recollida de residus.