Es col·locaran plaques commemoratives en memòria dels familiars que van participar en la Guerra Civil
La Fatarella recordarà els brigadistes internacionals que van estar lluitant a favor dels republicans durant la Guerra Civil Espanyola en un acte de commemoració. Esta és la segona trobada d’associacions de brigadistes que se celebra al municipi de la Terra Alta, on ja fa més de quinze anys es van desplaçar un grup d’alemanys en representació de les associacions.
El grup representant de les associacions de brigadistes internacionals van desplaçar-se al ‘Bosc de la Memòria’, on es van instal·lar plaques commemoratives en record dels avantpassats que van lluitar en aquella zona. El 2019 les associacions Lo Riu i l’alemanya KFSR 1936-1939 van signar un conveni de col·laboració i van organitzar la primera trobada d’associacions de brigadistes i es va inaugurar un monument en la seua memòria.
En el marc del 85é aniversari del final de la Batalla de l’Ebre, ambdues associacions han organitzat la segona trobada d’associacions de brigadistes a la Fatarella l’11 i 12 de novembre amb un seguit d’actes commemoratius.
El dissabte 11 de novembre a les 10 h es durà a terme un acte d’homenatge amb la col·locació de noves plaques commemoratives al Bosc de la Memòria per part de familiars de brigadistes que visitaran el poble i les associacions organitzadores. En acabar es durà a terme un dinar de germanor. El diumenge a les 10 h s’ha organitzat una visita guiada al lloc de comandament del XV Cos d’Exèrcit i a la línia fortificada de La Fatarella. També se celebrarà una ofrena floral al monument en memòria a Manuel Tagüeña, destacat militar de l’Exèrcit de la República durant la Guerra Civil, i als brigadistes que van deixar el seu país per lluitar contra el feixisme a Espanya.
L’última defensa republicana a l’Ebre
En els primers dies de l’ofensiva de l’Ebre, el XV Cos d’exèrcit de la República, emplaça la seua seu de comandament a la Serra de la Fatarella. Allà instal·là tots els mitjans necessaris per a dirigir i donar suport a desenes de milers de soldats.
Algunes de les infraestructures que es van construir encara resten a la Serra, així com, els seus refugis, camins, pavimentacions; etc. El lloc de comandament va restar actiu fins als darrers dies de la batalla. Tanmateix, després de les primeres setmanes d’ofensiva, l’exèrcit de l’Ebre passa a la defensiva, es preveu una llarga batalla de resistència i la retirada final a l’altra banda del riu. D’aquesta manera es projecta, amb més de dos mesos d’antelació, una línia fortificada que protegeix la retirada dels soldats per l’arc que forma la Serra de la Fatarella entre Ascó, Flix i Riba–Roja d’Ebre. Amb aquest objectiu es construeixen búnquers de ciment, trinxeres, pous de tirador i refugis subterranis.
Els 14 i 15 de novembre de 1938, a la Serra de la Fatarella, on seria l’última ofensiva a l’Ebre, les tropes franquistes veuen frenat durant 48 hores, el seu avançament per aquest camp fortificat, defensat per la 15 Brigada Mixta de la 35 Divisió. L’exèrcit franquista utilitza l’aviació, l’artilleria italiana i els tancs per debilitar aquests nucli de resistència i finalment la infanteria s’encarrega de l’assalt final. La resta de l’exèrcit de l’Ebre es va poder replegar i travessar el riu per Flix i Riba-Roja d’Ebre, finalitzant així una de les batalles més crues de la guerra civil.