Arte-Contemporary és una projecte artístic format per dos espais. El primer, la galeria, una bugaderia antiga que es va reformar de manera íntegra on ara hi ha exposades obres d’artistes del terreno i internacionals. L’altre, l’exterior de les finques situades a la Ràpita i que els dos propietaris, Rinus van de Sande i Aniet van Hoof, van comprar per poder exposar la seua col·lecció d’art privada. Després de passar vint-i-cinc anys a Anglaterra, on regentaven un hotel a Devon on també tenien obra per mostrar, van trobar este racó entre Barcelona i València i s’hi van quedar.
El matrimoni, ja jubilat, ha estat interessat en l’art des de sempre i s’ha dedicat a posar en contacte artistes, conèixer-los, publicitar-los i donar-los llocs on poder mostrar el que fan. Així ho explica Jordi Lucea, l’encarregat de les principals tasques de Arte-Contemporary: ell atén els visitants, els guia i s’encarrega de totes les gestions necessàries. La seua història és ben curiosa i sembla cosa del destí. Un estiu, treballant en un supermercat de la Ràpita, va posar-se a xerrar amb el matrimoni en holandès, idioma que estava estudiant. Tots tres es van fer amics en el transcurs dels mesos de calor i, ara fa un any, quan es va inaugurar la galeria, va esdevenir la cara visible del projecte.
La galeria interior havia estat una bugaderia. Els propietaris van reformar el magatzem respectant l’estructura anterior, i actualment viuen en una casa a la vora. Jordi explica que la relació amb els artistes que exposen obra aquí és, sovint, molt propera. De fet, molts d’ells venen a la Ràpita a crear i tenen accés a un lloc on dormir i menjar. A canvi, dixen exposada la faena que han fet durant l’estada.
Una gran quantitat de les peces les van portar des d’Anglaterra. Altres, les han anat a buscar per carretera arreu d’Europa. L’art es mou d’un espai a l’altre, procurant que l’entorn que rodeja l’obra pugue aportar-li un valor afegit.
D’escultures africanes tallades directament de la pedra a obres fetes de resina que imiten les formes femenines, l’exterior d’Arte-Contemporary barreja l’art amb l’entorn rural de la zona. En època de recollir olives i garrofes, els treballadors les recol·lecten envoltats de columnes de ceràmiques, boles d’acer o siluetes humanes que emmarquen les muntanyes del Montsià.
Este oasi artístic a la Ràpita vol subsistir amb les entrades dels visitants per oferir tot tipus d’activitats relacionades amb el món de la cultura. Tot i que el projecte tot just comença a caminar, la direcció prepara presentacions de llibres, residències per a artistes i esdeveniments de tot tipus. La voluntat de Rinus i Aniet per apropar l’art al públic general seguix intacta després d’anys donant veu a tot tipus de disciplines. Ell s’aixeca a les quatre del matí, encara acostumat als horaris dels forners, el seu primer ofici. A Holanda, al seu forn, exposava obres a l’aparador. Anys després, ho fa entre garrofers en una finca ebrenca.