Així ho confirma un estudi d’Enginyeria Sense Fronteres
Dijous s’ha presentat, al Consell Comarcal del Montsià, els resultats d’un estudi realitzat per Enginyeria Sense Fronteres que demostra que els habitants les zones rurals tenen més possibilitats de patir pobresa i precarietat energètica que no pas els que viuen en àrees urbanes. Andrea Vides, autora de l’estudi, ha exposat que estes diferències estan formades per tota classe de circumstàncies socioeconòmiques i de l’entorn. Ha diferenciat els termes pobresa i precarietat energètica. En el cas de la primera, se referix a l’alt percentatge de població envellida, faenes precàries o més treballadors a l’atur, entre altres. En canvi, la precarietat fa referència al mal estat de les instal·lacions elèctriques o la manca de personal destinat a solucionar incidències en estos territoris. Ambdues problemàtiques afecten més les zones rurals que les urbanes.
En relació a la precarietat, el problema més recorrent que afecta els abonat és el tall del subministrament per avaries o un mal estat de les infraestructures. Tal i com explica Vides, és menys probable que un problema puntual d’este tipus s’allargue en una gran ciutat que no pas en un poble menut. Això afecta, a nivell de Catalunya, sobretot les comarques de Ponent i les zones disperses de la demarcació de Tarragona, que poden correspondre a l’Ebre. No hi ha dades específiques per comarques, un dels inconvenients que ha observat Enginyeria Sense Fronteres per realitzar este estudi i plantejar solucions, així com la poca transparència de les empreses elèctriques per aportar informacions com esta.
Com a conclusió, Andrea Vides tanca el seu estudi afirmant que les promotores energètiques han sacrificat les zones rurals catalanes del nord i el sud per produir energia, cosa que les ha perjudicat degut a l’impacte visual i ambiental. Afirma també que la solució passa per modificar la llei i aconseguir que els microtalls, aturades de menys de 3 minuts, puguen comportar accions en el marc legal, cosa que de moment no passa. També proposa, per tal d’aconseguir un canvi real, que se replantege el model energètic actual per dotar la població de sobirania, promovent així l’autogestió.
Per la seua banda, el president del Consell Comarcal, Joan Roig, ha declarat que ja tenien indicis de la situació de desigualtat de les comarques ebrenques respecte a altres zones del país, tot i que amb dades a la mà se fa més fàcil demanar suport i implicació per part d’institucions supramunicipals, com la Generalitat.