Albert Curto descobreix l’obra documental d’este fotògraf amateur en un nou volum de ‘Finestres al passat’
Cada any, l’historiador i director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto, rescata fotografies per editar un àlbum fotogràfic que mostra el passat de Tortosa. Onada Edicions és l’editorial encarregada del projecte, anomenat ‘Finestres al passat’, i que enguany se centra en l’obra documental del tortosí Mariano Jover. El fotògraf no era ebrenc, sinó que va nàixer a Lleida. Va arribar a la capital del Baix Ebre quan feia el servei militar, fent faenes com a xofer del bisbe Manuel Moll. Un cop finalitzat el servei, va quedar-se per seguir treballant per al religiós. Jover va fer de Tortosa casa seua. Va casar-se, va tenir tres filles i va emprendre una petita destil·leria. Va ser un dels impulsors de la Biblioteca de la ciutat i el primer tortosí en rebre la distinció de Tortosí de l’any, al 1968. Interessat en el món de l’art i la cultura, també va participar en la premsa local de l’època i va recollir les seues fotografies en els volums Tortosa. Testimoni histórico-gràfic (1973) i El Baix Ebre. Panorama d’una comarca (1991).
Sobre el projecte Mariano Jover, l’aposta per la difusió, Albert Curto explica que les fotografies recollides s’han extret del fons familiar. Com en els anteriors volums, no s’hi inclouen les imatges artístiques ni familiars, sinó que es trien aquelles que aporten un valor documental important. “La majoria d’imatges estan en arxius de 35 mm. Han de poder documentar-nos sobre la societat del moment. Després també s’ha d’identificar personatges, contextualitzar, intentar datar… tota esta informació no sempre la tens a l’abast. Com no tens l’oportunitat de parlar amb l’autor, perquè normalment són persones que ja han traspassat, esta tasca és la que es fa des de l’Arxiu”.
Entre les instàntanies n’hi ha que il·lustren la tradició de la pauma a la població dels Reguers, pescadors a la vora de l’Ebre, manifestacions en contra de les centrals nuclears… esdeveniments quotidians que ajuden a entendre les dècades dels 60 i els 70, amb tots els moviments socials i les transformacions de l’època, a través de l’objectiu del fotògraf aficionat Mariano Jover.

