Text de Laia Viñas i fotografies de Judit Camacho
A Batea, al celler La Botera, s’hi venen els vins que surten de les terres que un grapat de famílies tenen a la comarca. Miquel Àngel Villarroya conta que, de la unió de cinc famílies un bon dia del 1986 per crear La Botera, n’ha sortit una de sola. Ell pertany a la segona generació de viticultors, la que ha repensat el negoci i l’ha ampliat, sempre amb la intenció d’innovar i d’oferir un producte diferent que els caracteritzés. Segurament este esperit sempre a la cerca de noves fórmules ha estat el que els ha portat a col·laborar amb l’empresa S’Àmfora, dirigida per Javier Belda.
Belda s’ha dedicat tota la vida a portar vaixells. Viu a Botarell i sempre havia estat interessat pel món del vi, de manera que va proposar-li a Villarroya d’unir els seus dos interessos. Així va nàixer este projecte que mescla vi i mar, terra i aigua. “La primera prova la vam fer amb un vi negre, el vam submergir en una àmfora de fang, el vam dixar sota l’aigua uns mesos i, en sortir-ne, estava brutal. El vi té això, que et pot agradar més o menys, però natros busquem que tingue alguna cosa diferent, que el tastes i digues, este vi algo té”, conta el propietari de La Botera. “S’ha de mirar a quin lloc del mar se dixa madurar el vi, quina forma té l’envàs… perquè este que fem servir ha costat de trobar, perquè entrava l’aigua a dins, perquè després entrava pel tap… ha costat de trobar la fórmula correcta”.
Este experiment ha creat el vi ‘Mar de Batea’, que es comercialitza en forma d’àmfora i també de botella. Dixen reposar el producte sota l’aigua uns mesos, al Delta, a Tarragona i també al País Vasc. Els tempos exactes i la profunditat són secrets, perquè Belda i Villarroya seguixen experimentant per mirar d’aconseguir el millor vi possible. Això sí, mentrestant, s’ho passen bé. És una tasca costosa, omplir les àmfores una a una, transportar-les amb cura, dixar-les al mar i controlar-les. Un grapat es trenquen pels moviments de l’aigua, com va passar amb els temporals Glòria i Filomena. L’exposició de les àmfores als capricis de la natura és el que fa del ‘Mar de Batea’ una beguda tan exclusiva i especial.