El Sindicat d’Amposta ha fet un any. Al 2015, l’Ajuntament va adquirir este edifici situat a l’Avinguda de la Ràpita, en ple centre d’Amposta. Fa anys, el Sindicat era un lloc de trobada i oci on s’hi projectaven pel·lícules i s’hi celebraven balls. Segons el regidor de Desenvolupament de Social i Econòmic Pep Simó, el consistori va voler que l’edifici se convertís en un centre de referència a la ciutat pel que fa a transformació de recursos, la innovació i l’economia circular. Hi ha dues línies d’actuació: la innovació tecnològica, liderada pel FabLab, i les polítiques d’ocupació, que oferixen la possibilitat d’assessorar i encaminar tot aquell que necessite orientació i formació en l’àmbit laboral.
El FabLab va nàixer amb la voluntat de ser un organisme que arribe a tots els habitants de les Terres de l’Ebre. Un dels seus camps d’actuació és la comunitat educativa, ja que segons la directora Lala Escrivà, els adults tenen més reticences a fer ús del FabLab. Per tant, aposten per acostumar als menuts a estar en contacte amb tota l’oferta tecnològica i d’innovació que oferixen per tal que s’acostumen a tenir este tipus de recursos. Escrivà explica que al FabLab volen estimular el pensament crític i la creativitat de tot aquell que hi vagi. Posa en valor la gratuïtat del servei, ja que és d’ús municipal. Diu que, en comparació, altres equipaments iguals que el d’Amposta tenen un cost molt més elevat.
Hi ha molts estudiants de TDR, TFG o inclús ciutadans amb faenes que no tenen res a veure amb el camp de la tecnologia que ja s’han beneficiat de tot el que oferix FabLab. En una ocasió, un veí va proposar-los la idea de desenvolupar una eina que li permetés calçar-se les sabates sense haver de fer un gran esforç, cosa que li dificultava el dia a dia degut a la seua edat avançada. Creuen en la capacitat de les persones d’experimentar i aprendre a partir del prova-error.
A FAbLab intenten unir empreses, estudiants, administracions i ciutadania general. Creuen també en l’economia circular i la capacitat de crear sinergies, de col·laborar els uns amb els altres per poder donar solucions a problemes quotidians a través de la innovació i la tecnologia.
Esta intenció lliga amb la resta de serveis que cohabiten el Sindicat. A les plantes superiors s’hi troba l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Ajuntament, que treballa per desenvolupar serveis que permeten millorar l’ocupació no només a Amposta, sinó a la resta de la comarca i territori. Se centren també en millorar la competitivitat de les empreses ja existents, donar l’oportunitat de formació a persones d’atur de llarga durada, donen suport a dones en situació de vulnerabilitat o oferixen cursos de formació per trobar nous llocs de treball o millorar els ja existents.