Es volen combatre els comportaments masclistes i lgtbifòbics
“Per unes festes lliures de violència sexual al Montsià”, aquest és el lema del protocol d’actuació davant violències sexuals als espais públics de la comarca que ha presentat el Consell Comarcal del Montsià conjuntament amb l’Agència Catalana de la Joventut – a través de la Coordinació Territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre- i l’Observatori Noctàmbul@s. «Volem que totes les persones puguin gaudir de manera segura i lliure de violències sexuals a la nostra comarca. Amb aquest protocol posem èmfasi als espais públics d’oci, ja que, durant la celebració d’algunes festes és quan es donen situacions que passen desapercebudes i no es visibilitzen com a agressions sexuals i tenen, per tant, més impunitat», ha explicat la consellera de joventut, Sònia Tomàs Roiget. Mentre que la directora territorial d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà, ha afegit: «amb aquest protocol volem afrontar la problemàtica de cara, fent visible els comportaments masclistes i lgtbifòbics més normalitzats i quotidians per donar-hi resposta. No podem permetre que les dones i persones LGTBI vagin amb por pel carrer de nit i visquin la festa amb por i falta de llibertat».
El Protocol s’articula a través de quatre objectius operatius. En aquest sentit, la coordinadora territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre, Ruth Martí, ha explicat que d’entre aquests objectius està el «d’identificar les principals violències sexuals en espais festius del Montsià per reduir-les, definir accions per intervenir de manera comunitària en la prevenció, detecció i atenció. Amb el protocol s’incideix en promoure el treball transversal i coordinat entre els diferents agents i actors que interactuen i intervenen, sense passar per alt la incorporació de la mirada LGBTI». Així mateix, la coordinadora territorial de Joventut ha afegit que «és una prioritat per Joventut donar resposta a les violències sexuals que estan presents als espais públics festius ja que l’edat més freqüent de les víctimes i els agressors de delictes contra la llibertat sexual són persones joves. És una realitat, per tant, que no podem ignorar».
Aquest protocol s’ha elaborat a partir de tres grups de treball: la Comissió Participativa, formada per persones a títol individual, membres d’entitats o associacions, vinculades a l’organització de festes populars, juvenils, de dones, així com col·lectius feministes, LGTBI o de caràcter multicultural; el Grup Motor format per persones del territori de perfil polític o tècnic d’àrees com Joventut, Igualtat, Cultura i Festes, Participació, Mobilitat,… i la Comissió Política, encarregada de la validació final del Protocol.
Tots els municipis del Montsià i les diferents realitats territorials estan reflectits al protocol, a excepció d’Amposta que té el seu propi al tenir més de 20.000 habitants. Es tracta d’un document viu i permeable que pretén adaptar-se a cada població i celebració.
Des de l’ens comarcal es rebutja qualsevol mena d’agressió i es creu fermament en la llibertat i la igualtat de totes les persones. Durant l’acte s’ha destacat que amb l’elaboració d’aquest Protocol és pretén donar un pas més perquè així sigui.