La restauració del mas ha estat premiada esta setmana
El Mas de Burot d’Horta de Sant Joan està fet de pedra, fusta i canyís. És una construcció tradicional, de les de tota la vida, austera i amb la base rectangular. Consta de planta baixa i un pis superior i, a l’exterior, d’un tancat de pedra seca on hi vivien els animals. El Mas tenia raó de ser en el el seu ús ramader.
Esta setmana, la Comissió Europea i Europa Nostra han premiat la restauració d’esta masia, feta utilitzant tècniques tradicionals de bioconstrucció i respectant l’arquitectura típica d’esta zona dels Ports. La rehabilitació ha anat a càrrec de l’ajuntament del poble, que n’és el propietari des de l’any 1976. Durant la restauració, el Mas podia visitar-se i ara s’hi faran visites guiades.
Els orígens
El primer propietari registrat del Mas és Vicent Roig Barberà, també conegut com el Negre. Va rebre el terreny en herència al 1883, després de la mort de son pare, i la casa apareix als documents per primer cop al 1897. Dels fills de Vicent, el segon noi és qui s’acaba quedant el mas. La seua família, formada per ell mateix, la seua dona i els set fills, és la primera que habita la masia i que la considera casa seva.
Una de les filles s’acaba quedant la masia. Es casa amb Joan-Baptista Lleonart Asensio, de cara Burot. Asensio treballa les terres i acaba donant nom a la casa on s’establix. La parella té dos fills i l’hereu, Francisco, treballa com a ramader fins als anys 60, enmig de les dificultats i la misèria de la guerra civil i el període de post guerra. Treballa a la casa fins als anys 60, quan l’ajuntament d’Horta dificulta les tasques dels pastors dels Ports i els acaba expulsant després de prohibir la pastura i autoritzar la tal·la d’arbres per part d’entitats privades.