Del 18 al 20 d’octubre, Santa Bàrbara acollirà performances, concerts i debats
El tercer cap de setmana d’octubre, Santa Bàrbara acollirà la quarta edició del festival Rihihiu – Arts vives a les Masades. El projecte de les programadores culturals Anna Zaera i Zoraida Roselló continuarà ferm en la seua voluntat de reflexionar sobre el patrimoni local, social, cultural i paisatgístic des d’una perspectiva de gènere. El Rihihiu vol desestigmatitzar la mirada esbiaixada cap al món rural, que erròniament s’associa a un món vast, rústec i poc civilitzat; i es vol apropar a la tradició d’una manera respectuosa i actualitzada, per imaginar aquells possibles que la història no ha deixat escrits, com les representacions de gènere o l’empoderament de la dona en el món agrícola.
El festival s’iniciarà divendres 18 d’octubre amb una peça de dansa d’Alberto Velasco (20.00 h al Molí de Vallés). Amb l’espectacle Mover Montañas, Velasco dispara directament contra l’ordre estètic de l’heteropatriarcat; invocarà el folklore, des d’un cos gens normatiu, i celebrarà la identitat queer des d’una consciència contemporània. Una peça que mourà muntanyes, oliveres i molins. En acabar, la cantant Nakany Kanté, nascuda a Guinea Conakry oferirà un concert acompanyada d’una coral de Rihihius (21.00 h al Molí de Vallés). Kanté tocada per la cultura musical mandinga de la fronterera Mali, invocarà el poder de la feminitat, perquè en gairebé totes les cultures del món, la dona ha hagut de sobreposar-se a les llegendes opressores del patriarcat que pren diferents formes en funció del context. Un concert, que anirà acompanyat de la coral de crits al voltant d’una artista inquieta que combina les seves arrels sonores amb el pop, el soukous o l’afro-reggae. Aquest concert inaugural del Rihihiu esdevindrà un símbol de la diversitat i la joia festiva.
El festival Rihihiu pren el nom del crit que uilitzaven antigament els pagesos i les pageses de la plana del Montsià per comunicar-se entre finques. Es tracta d’una iniciativa que presenta una revisió de la cultura popular des d’una perspectiva feminista i queer que promogui el pensament des de l’actitud festiva i carnavalesca. No només vol afavorir l’exhibició d’art contemporani sinó també promoure la creació comunitària sobre el territori a través de residències artístiques i la implicació de col·lectius locals. Rihihiu forma part d’un moviment cultural que els darrers deu anys ha aconseguit creat una xarxa de projectes contemporanis de diverses disciplines a les Terres de l’Ebre, que ha generat sinergies entre els professionals i ha permès la creació d’una indústria cultural potent fora de les grans capitals.
Consulta aquí el programa complet.