És la quarta vegada que el tractament comença a principis d’any
El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha dut a terme avui el primer tractament del 2023 per controlar la població de mosca negra al tram català de l’Ebre. Este és el quart any consecutiu que el tractament es duu a terme a principi d’any amb l’objectiu de combatre la plaga amb majors garanties, ja que s’actua sobre la primera generació de larves abans que es converteixen en exemplars adults. Enguany, el COPATE enceta la divuitena campanya de lluita contra la mosca negra.
El tractament ha consistit en l’abocament des d’un helicòpter de 2.100 litres del producte biològic BTI en set punts de l’Ebre, compresos entre Ascó i Tortosa. La previsió d’enguany és realitzar sis tractaments. “Els tres últims estius hem constatat una reducció de larves i d’exemplars de mosca negra, a conseqüència d’iniciar el tractament a principi d’any i actuar sobre aquestes larves que són el relleu poblacional”, ha assenyalat Xavier Faura, president de l’entitat. Tot i la baixa densitat de larves, els tècnics del COPATE sostenen que és important iniciar el tractament a principis d’any per combatre els simúlids. “Podem dir que la plaga està controlada”, ha afirmat el director tècnic de Salubritat del COPATE, Raül Escosa.
Demà, el COPATE iniciarà el tractament al Segre, on la setmana passada es van fer mostrejos i es va detectar una presència significativa de larves. Pel que fa al pressupost per combatre la mosca negra a l’Ebre, enguany serà de 360.000 euros. La Generalitat va concedir el 2022 una subvenció directa al COPATE de 3,6 milions d’euros per a la prevenció de la mosca negra i el mosquit que ha permès consolidar el finançament i garantir els tractaments necessaris per a controlar aquestes plagues. També la Diputació de Tarragona finança una part del tractament contra la mosca negra i el mosquit.